
Sverige vill stoppa EU:s könskvoteringsförslag
Sverige tänker försöka stoppa EU-kommissionen kommande förslag om att stora företag i fortsättningen måste ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. Kommissionen vill att de företag som inte fyller kvoten ska kunna straffas med böter.
Sverige tänker försöka stoppa förslaget, det här är inget som EU ska bestämma över, menar jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).
– Det är en fråga som varje land bör sköta och det finns många länder i dag som har valt att införa kvotering till bolagsstyrelser, men det finns också de som inte anser att det är en fråga för kommissionen att ta hand om.
Det kommande förslaget innebär enligt brittiska och tyska tidningsuppgifter att inom några år ska både statliga och privata företag ha minst 40 procent av varje kön i sina styrelser. För privata företag ska gränsen för lagstiftad kvotering vara tvåhundrafemtio anställda eller en omsättning på drygt 400 miljoner kronor.
Förslaget kommer att behandlas av jämställdhetsministrarna nästa månad och då tänker Sverige försöka sätta stopp för planerna.
– Vi försöker arbeta tillsammans med Storbritannien, Holland och Danmark för att försöka få ihop en blockerande minoritet, säger Nyamko Sabuni.
På andra sidan finns länder som redan har infört lagar om kvotering: Belgien, Spanien, Italien och Frankrike.
Inom den svenska regeringen är bilden inte helt entydig. Starka röster inom Moderaterna har talat för könskvotering.
– Min uppfattning är samma som regeringens. I regeringen sitter partier där frågan om kvotering till bolagstyrelser förs, men det finns inget alliansparti i dag som har fattat beslut om att de anser att man ska kvotera till bolagsstyrelser utan det är enskilda medlemmar i partier som har sådan uppfattning, säger Nyamko Sabuni (FP).
Betyder det att regeringen i dag skulle säga nej om den här frågan kommer upp på ett ministerrådsmöte?
– Regeringens uppfattning är nej till att det läggs ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.
Nyamko Sabuni ser ändå en god sak med kommissionens förslag till lagstiftning. Nämligen att kommissionen nu, kanske, får näringslivet att snabbt se till att få fler kvinnor i företagsledningarna.
– Näringslivet bör lyssna till att hotet är reellt. Om inte de agerar så vet man aldrig vart det landar, säger jämställdhetsministern.
Herman Melzer
Ekot