Den som håller hastigheten kan få lägre premie

1:42 min

Följ hastighetsbegränsningen och få billigare försäkring. Det kan bli verklighet om ett par år. Trafikverket har tillsammans med försäkringsbolaget Folksam provat metoden på ett antal testpersoner.

Ekot följde med forskaren Helena Stigson på Folksam i en bil som har systemet.

– Vi vill hitta ett sätt för försäkringskunder att köra enligt gällande hastighet. Vi vet att om man sänker hastigheten sänker man också olycksrisken. Och vi vill hitta ett sätt att få en rättvis försäkring, säger Helena Stigson på Folksam.

Vi åker på en mindre väg i Tylösand utanför Halmstad. I bilen finns en liten skärm som visar hur fort vi får köra. Om vi håller oss inom gällande hastighet lyser en grön lampa. Ökar vi farten blir lampan gul och gasar vi på ytterligare blir den röd. Samtliga vägar i landet finns med i systemet och information om hur vi kört skickas sedan till försäkringsbolaget.

– Om du kör enligt gällande hastighet får du en reduktion, berättar Folksams Helena Stigson.

Och om jag inte gör det?

– Då får du din vanliga premie.

Utrustningen har redan testats i ett projekt som Trafikverket varit med och finansierat. Alla som deltog i försöket hade utrustningen, men i den ena gruppen var skärmen släckt och förarna kunde inte se om de körde fortare än tillåtet. Och resultatet blev tydligt.

– Det blev en halvering vad gäller fortkörning hos dem som hade systemet jämfört med kontrollgruppen, berättar Helena Stigson.

I dag är det kön, ålder, bilmodell och var du bor som påverkar premiens storlek. Men framöver kan det alltså löna sig att hålla hastigheten, upp till 30 procents rabatt kan det bli.