Sydafrikanska gruvarbetare fortsätter att strejka

2:27 min

Strejken vid den gruva i Sydafrika där 34 arbetare sköts ihjäl av polis förra månaden fortsätter. Gruvföretaget hotar med att tusentals jobb kan gå förlorade om inte produktionen snart sätter i gång igen. Trots medling från regering och kyrka vägrar gruvarbetarna att återgå till jobbet. Lönestriden har blivit en fråga om att hedra de dödade kollegorna.

Bokang Matuka är en av de 164 som släpptes ur fängelse i måndags efter att mordåtalet mot de gripna gruvarbetarna drogs tillbaks. Men istället för glädje var det en chock för Bokang att komma hem till familjens plåtskjul utanför gruvan.

Hans lillebror var en av de 34 som sköts ihjäl när polisen öppnade eld mot de strejkande gruvarbetarna den 16 augusti. Bokang som suttit gripen sedan dess visste ingenting och missade begravningen. Nu är hans stridsvilja bara ännu större.

Bokang var själv där den dagen polisen började skjuta. Folk föll runtomkring honom, på honom. Han fick deras blod på sina kläder. Sedan hann polisen ikapp honom, bakband hans händer och förde bort honom. Allt det som hänt kan inte vara förgäves enligt Bokang.

Både den respekterade anglikanska biskopen Jo Seoka, det nationella medlingsinstitutet för arbetskonflikter och representanter från arbetsdepartementet har kommit till gruvan för att tala med arbetarna och få dem att avbryta sin vilda strejk. Även att skriva på en överenskommelse om arbetsfred. Först då är företaget berett att börja förhandla om sakfrågor, som lönerna. Men arbetarna vill ha det tvärtom.

Om ni inte är här för att ge oss höjda löner kan ni gå med oss till våra döda kamraters gravar och väcka dem. Det sade en i delegationen arbetare vid det senaste mötet, som slutade i osämja, berättar en person med insyn i förhandlingarna.

Även det största gruvfacket NUM försöker få arbetarna att gå tillbaks till sina arbeten. Men det lilla uppstickarfacket AMCU som fler och fler arbetare ansluter sig till, säger att talet om en fredsöverenskommelse bara är dimridåer, för att dölja att företaget inte vill prata om lönerna.

AMCU har kastats ut från förhandlingsrummen när samtalen ska tas upp i dag igen och gruvbolagets talesperson säger till ekot att hon hoppas på en lösning i dag . Varje dag utan produktion är ett finansiellt slag mot företaget och i slutändan kan det innebära uppsägningar, säger Sue Vey.

Men vi kan strejkatills de stänger gruvan, säger Bokangs granne Mhlangabezi Ndleleni. Jag är inte född till gruvarbetare, jag kan söka mig något annat om de inte ger oss det vi begär.