Regeringen vill satsa på gruvnäringen

1:25 min

I höstbudgeten föreslår regeringen satsningar på gruvnäringen med cirka 900 miljoner kronor om året de kommande fyra åren. Det handlar bland annat om upprustning av Malmbanan mellan Kiruna och Narvik och vägen mellan Pajala och Svappavaara. Även forskning på gruvområdet ingår i satsningen.

Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt som i dag besökte LKAB i Kiruna tillsammans med de tre andra borgerliga partiledarna.

– Vi har en fantastiskt gruvnäring i Sverige som möter en växande efterfrågan och vi hittar nya fyndigheter i Norrbotten, säger Reinfeldt.

– Bland annat ska en gruva öppna i Pajala 2013 så vi tar nu fram pengar för att förstärka vägen till Svappaavaara och vi har lyssnat på behovet av att ytterligare rusta Malmbanan och ytterligare möjliggöra att få transporter att fungera fram till Narvik.

Gruvnäringen är för Sverige vad oljan är för Norge, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han i dag tillsammans med Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund presenterade satsningar i den kommande budgeten på sammanlagt 3,5 miljarder kronor de kommande fyra åren.

Vägen mellan Pajala och Svappavaara är det bråttom att bygga eftersom det snart öppnar en ny gruva där. Och Malmbanan där malm skeppas med järnväg från Kiruna till Narvik rustas upp.

Dessutom ingår en satsning på 50 miljoner per år i fyra år på forskning inom gruvområdet. 

Efterfrågan på järnmalm ökar ibland annat Kina och andra länder med snabbt växande ekonomier, enligt regeringen.

Och det är en ökad framtidstro i norra Sverige och det är många som vill investera, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi är också med och vi satsar också på Sverige, på hela Sverige. Och vi möjliggör att mycket av det som efterfrågas av järnmalm också kan komma ut i världen.