Utländska soldater i strider mot regimen i Syrien

2:42 min

Motståndarna till regimen i Syrien får hjälp från utländska soldater, både med utbildning och i striderna mot regeringsarmén. När vår utsände besökte Aleppo-området i Syrien nyligen träffade han en av dem.

På plats i Syrien finns bland annat en stor grupp Libyer som strider på rebellernas sida. Men i Aleppo möter vi en marockansk man, som rest till Syrien för att slåss.

– Religionen säger att vi alla muslimer är bröder, och det är som hemma om min bror behöver hjälp så hjälper jag honom, säger Mohammed, som han vill kalla sig.

Han är en lång man, sitter som hopvikt på den minimala stolen. Jag träffade honom norr om Aleppo utanför en kombinerad flyktingförläggning och rebellkontor.

Han är en av många utlänningar som rest till Syrien för att strida på rebellernas sida, i Libyen träffade jag flera andra som reser fram och tillbaka mellan Libyen och Syrien, alla med motiveringen att de vill hjälpa sina bröder.

De vill hjälpa de förtryckta sunnimuslimerna mot den totalitära regimen, som de säger.

En av de libyska ledarna som var med och intog Tripoli för drygt ett år sedan, dödades i strider i Syrien.

Regimen har anklagat rebellerna för att vara terrorister och det finns också rena jihadister och al-Qaida-anhängare bland rebellerna, även om de flesta är vanliga syrier som gått från att vara aktivister till att bli rebeller.

Men den syriska regimen har rätt i att det finns utländska inslag bland rebellerna, och de är inte särskilt svåra att hitta.

Marockanen Mohammed säger att han inte är terrorist, han vill hjälpa sina bröder och han bryr sig inte om regimens anklagelser.

– Assad säger så mycket, han kallar oss terrorister och oduglingar. Men titta vad han själv gör, titta på det här barnet bredvid mig. Hela hans familj är död på grund av Assad, säger han och kramar om en pojke i tioårsåldern.

Pojkens familj dödades i en helikopterattack. Han har såna där ögon som inte går att värja sig mot, där sorgen är så bottenlös att den inte går att beskriva.

Marockanen Mohammed säger att han varit i Aleppo och stridit, men han gör andra saker också, som att hjälpa till att ta hand om flyktingar och dela ut mat till exempel.

– Jag jobbar med organisationen, det är de som säger åt mig vad jag ska göra, säger han.

Organisationen som han hänvisar till är Fria Syriska Armén. Ingen vet exakt hur många utlänningar som strider i Syrien, men en Libyer som vi träffat, och som stridit i Syrien säger att det finns flera tusen.

Det ska framför allt röra sig om utländska sunnimuslimer på rebellernas sida, och flera libyska officerare har också varit i Syrien för att utbilda rebeller.