Halland

West Sweden anmäler förre vd:n

1:53 min

Styrelsen för det västsvenska EU-kontoret, West Sweden, ska anmäla förre vd:n Kjell Petersson till Ekobrottsmyndigheten. Det finns frågetecken kring hanteringen av ekonomin kontoret i Bryssel.

I vintras gjorde P4 Göteborg en granskning som visade att West Swedens alkoholnotor från svenska slott och herresäten i praktiken gömts undan i Bryssel. Dessutom hade dåvarande vd:n Kjell Peterson tagit ut en trettonde månadslön och använt skattepengar för att betala medlemskapet i en herrklubb och till trafikböter.

West Sweden är det Västsvenska EU-kontoret där Region Halland och alla kommuner i länet utom Laholm är med.

– Rubriceringen är trolöshet mot huvudman alternativt grovt bedrägeri, säger West Swedens styrelseordförande Mimmi von Troil till P4 Skaraborg.

Hon menar också att styrelsen ser allvarligt på det som skett men kan inte kommentera vilka belopp det inte är klarlagt än. En särskild utredning som genomförts av en särskild revisionsfirma visar på stora brister hos West Sweden i kontroll och hantering av fakturor.

– Finns det minsta misstanke om att det funnits oegentligheter så har vi en skyldighet att lämna in en anmälan, säger Mimmi von Troil.

– Vad det handlar om är att Kjell Peterson jobbat kvar efter 65 års ålder. Då är det den avsättning som varit efter 65 som vi har funderingar över. Vi talar inte om småpengar förstås, som 20 000 till 30 000 kronor. Men vi pratar inte heller om jättebelopp på många miljoner, säger Göran Thalén till P4 Skaraborg.