Kronoberg

4 000 flickor erbjuds vaccin

1:45 min

Runt 4 000 flickor i Kronoberg i åldern 14 till 17 år har i dagarna fått brev från landstinget där de erbjuds att vaccinera sig mot HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer. I våras erbjöds 2 000 lite äldre flickor att vaccinera sig, men knappt hälften valde att göra det.

– Jag vet inte om det är skadligt eller hur det påverkar mig, så jag vet inte, man vet inte vad man ska tro längre, säger Maria-Teresa Olivares, en av dem som inte vaccinerat sig.

Vad säger dina kompisar?

– De vet inte heller vad de ska göra och de har inte gjort det.

Förtroendet för vaccin fick sig en rejäl knäck i samband med svininfluensavaccineringen för några år sedan. Ett stort antal personer i Sverige, däribland tre i Kronoberg, fick sömnsjukdomen narkolepsi efter att ha vaccinerat sig.

Och trots att vaccinet mot HPV-virus inte har någonting att göra med det andra vaccinet Pandemrix är det många som drar sig för att gå och vaccinera sig. I våras erbjöds 2 000 flickor i Kronoberg att vaccinera sig, men bara 45 procent valde att göra det. Och oron för eventuella risker spelar in, säger smittskyddsläkaren i Kronoberg Arne Runehagen.

– Ja, självklart gör det det. Det är inte lätt att ta till sig all information man kan hitta på nätet.

Men sist när det gällde svininfluensan sa ni att det var säkert, hur kan man då veta att detta är det?

– Den stora skillnaden är att detta är använt i 90 miljoner doser så erfarenheten nu är ju helt annorlunda.

Det är framförallt de äldre flickorna som är osäkra, för ser man till den vaccinering som görs i mellanstadiet i skolorna så är det 90 procent som väljer att vaccinera sig.

– Hela klassen går ner till skolsköterskan och får det samtidigt medan de äldre själva måste ta sig till sin vårdcentral för att få det, det är det som är skillnaden.

Ni har nu skickat ut brev till nya flickor, vad hoppas du på den här gången?

– Att det blir lite fler än i våras iallafall.