Västerfärnebo - Sala kommun

Gårdsägare gör sig av med fåren när vargen vägrar ge sig av

5:35 min

Nu har Walter Preiholt på Rörbo gård utanför Västerfärnebo fått nog. Han kommer nu att ta bort alla sina får från sin gård eftersom han inte lyckas hålla vargen borta.

Det hjälpte inte med stängsel, ljudskrämmare och andra försök för att hålla vargen borta. Walter Preiholt kommer nu att kraftigt begränsa sin verksamhet då vargen ständigt gör sig påmind och stryker runt gården. Nu är slakttider till gårdens får beställda.

– Vi tog beslutet i och med vargattacken den 3 oktober förra året. För att vi ska får en bättre vardag, att slippa ha den här känslan att fåren blir angripna utav vargen, säger Walter Preiholt.

De åttio får som finns kvar ska börjas att slaktas av redan nästa vecka och efter oktobers slut ska alla får vara borta. Walter kommer att spara några få av sina favoritfår som han kommer ha kvar, men dom kommer han att ha närmare huset.

Det var alltså i oktober förra året som Walters gård i Rörbo mellan Sala och Västerås drabbades av en vargattack där upp mot 20 får dödades. Efter det installerade han ljudskrämmare som skulle hjälpa till att hålla borta vargen.

– Vi har inte sett någon varg där de sitter men de är ju där uppe där vi har våra utedjur. Vi klarar inte av att täcka upp dom här arealen vi har för betande djur.

Vad är ditt ansvar?

– Mitt ansvar är att vi ska ha en djurhållning jag är ålagd att ha. Men vi kan ju inte påverka vad som händer utanför stängslet.