Skarp kritik mot att skicka flyktingbarn till Italien
Den 15-årige afghanske flyktingpojken Ali är bara ett av flera liknande fall i Sverige. Bara i år har Migrationsverket fått in 113 så kallade Dublinärenden där ensamkommande flyktingbarn ska skickas tillbaka till Italien.
Sverige har en mycket restriktiv rättspraxis, visar en granskning av närmare 400 domar som Ekot gjort.
Bara i år har de tre migrationsdomstolarna i Sverige prövat 397 så kallade Dublinärenden som gäller Italien. Och det är bara i ett litet fåtal fall som domstolarna har ändrat Migrationsverkets beslut.
Inte i ett enda fall som rör ensamkommande flyktingbarn har domstolarna gjort undantag från den så kallade Dublinförordningen – som alltså innebär att det är det första landet som en asylsökande kommer till i EU som ska pröva asylansökan.
Danmark och Finland däremot har tills vidare stoppat alla utvisningar av minderåriga till Italien. I Danmark har det skett i avvaktan på en prövning i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Där ligger nu ett tiotal fall för prövning.
Men Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket, ser inget skäl att ändra praxis:
– Vi följer det här hela tiden, vi följer all information från Italien och ser ingen anledning att stoppa den, säger han.
I Europadomstolen ligger även två svenska fall, som rör afghanska ensamkommande flyktingbarn som ska utvisas till Italien.
Och efter en rad larmrapporter från olika flyktingorganisationer så har även flera tyska domstolar stoppat så kallade Dublinöverföringar till Italien i så många som 174 fall. Detta enligt den europeiska flyktingsorgationen Ecre i Bryssel. Och att det nu pågår så många rättsfall som rör Italien borde vara en varningsklocka, säger Maria Hennessy på Ecre.
Susanne Palme
Ekot