Telefonbrottslingar

"De här brotten kan vi inte lösa"

1:33 min

Antalet bedrägerier via telefon har ökat, enligt polisen i Stockholm. Ett vanligt exempel är att personer påstår sig ringa från "Microsoft Support", och lurar till sig pengar genom att erbjuda falska tjänster. Thorir Eggertsson blev uppringd på det här sättet och lyckades även spela in samtalet.

- Det tog mig inte mer än fem sekunder att förstå att det här var någon typ av bedrägeri, berättar Thorir.

Personen som säger sig vara från Microsoft påstod att Thorirs dator drabbats av ett virus och behövde viktig information från datorn för att kunna installera ett antivirusprogram.

I själva verket fanns det inget virus. Den som går på sådant här betalar alltså dyra pengar för något som inte finns.

- Det är en mycket mindre risk för dem att göra den typen av brottslighet än att bryta sig in i ett hus eller följa en människa till en bankomat och försöka sno pengar eller något liknande, säger Thorir.

Anders Olofsson är polis på bedrägeriroteln i Stockholm.

- De här brotten kan vi i princip inte lösa. Vi kommer inte åt de här bedragarna eftersom att de befinner sig på andra sidan jordklotet.

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet bedrägerier ökat i hela landet sen förra året. Det finns ännu ingen statistik för just antalet telefonbedrägerier men polisen har märkt av att fler och fler blir lurade på det här sättet. Och att påstå sig komma från Microsoft är en av de vanligaste metoderna.

- Det har ökat. Det är ju en ganska ny företeelse. Och vi har fått in hundratals anmälningar, säger Anders Olofsson.

Hur ska man bete sig när de ringer till en?
- Lägg på luren. Det är det enklaste. Det finns ingen anledning att hålla på och jiddra med dem.

P3 Nyheter har pratat med Microsoft som säger att de får in ett 30-tal samtal i veckan från personer som blivit utsatta för det här. Och de betonar att deras support aldrig ringer upp sina kunder, om inte kunden tagit kontakt först.

 

Har du också drabbats av telefonbedragare? Eller känner du någon som blivit det? Kommentera gärna!