Varberg

Stort intresse för biodling i Halland

7:44 min

Det finns alldeles för få bisamhällen i Halland och så har det varit i många år. Ulla Oskarsson, på Varbergs biodlarförening upplever inte att det blir bättre. Men på hennes kursstart i lördags var det fullsatt.

Säsongen för bina är slut. Men biodlarkurserna går året om och intresset är stort i Halland. Ulla Oskarsson hade en första träff i lördags med nya biodlare:

– Vi behöver bisamhällen. Om vi inte har bin som pollinerar så får vi ingen mat på jorden, säger hon.

Bin är sol och sommar, men många människor tycker inte att de ska komma för nära.

– Nej, men bin är inte intresserade av människor, vi har inga gemensamma intressen alls. Är det någon som dricker saft är det getingar som kommer. Bina struntar blankt i folk.

Är det mycket jobb att ha bin?

– Nej, men det beror på vilken nivå man lägger sig på. Yrkesbiodlarna ägnar 4-5 timmar per år och samhälle. Om man är intresserad och tycker det är roligt blir det inte så många timmar.

Vilket är ditt bästa argument för att bli odlare?

– Jag tycker att bin är intressanta. Det är fascinerade att umgås med dem. Och när du får pollinerat i trädgården får du bättre frukt, bättre bär.

Om man är nybliven biodlare så är det ofta för eget bruk. Märker man skillnad då i trädgården?

– Jajeman, märks framför allt på vinbären. Om du får ordentligt pollinerade buskar får du stora saftiga bär som är nästa som körsbär. Det märks jättestor skillnad.