Fattiga brittiska barn går hungriga

2:16 min

Rädda Barnen har för första gången någonsin startat en insamling för fattiga barn i Storbritannien. Enligt organisationen har de sämst ställda brittiska familjerna det så knapert nu i lågkonjunkturen, att barnen i vissa fall får gå hungriga.

– Det vi har sett är att var åttonde barn i de fattigaste familjerna inte får någon riktig måltid regelbundet, förutom skolmaten, och det är chockerande statistik, säger Helen Barresford, kampanjledare på brittiska Rädda Barnen.

Dessutom kan vart sjunde av de fattigaste barnen inte få en varm vinterjacka eller nya skor när det gått hål i de gamla.

Brittiska Rädda Barnen har låtit göra en enkätundersökning bland 1 500 barn och 5 000 föräldrar, för att undersöka villkoren för familjer i Storbritannien under lågkonjunkturen.

Resultatet blev så allvarligt att Rädda Barnen beslutade att starta en insamling till fattiga brittiska barn. Det är första gången i organisationens 83-åriga historia.

Storbritannien brottas sedan flera år med ekonomiska problem, och 3,5 miljoner brittiska barn lever i de fattigaste familjerna, där inkomsten ligger under 200 000 kronor om året.

Men det är inte bara barnen som fått dra in på maten, enligt rapporten. Även föräldrar försöker äta mindre för att få det att gå ihop.

– Över hälften av föräldrarna har hoppat över måltider för att det ska räcka till barnen, säger Helen Barresford.

Rapporten har mötts av kritik från konservativa politiker, som säger att resultaten är överdrivna och att insamlingen är en politisk kampanj.

Men Rädda Barnen hävdar att rapporten speglar verkligheten.

– Undersökningen är noggrant gjord, och vi får samma bild när vi pratar med föräldrar. Vi behöver agera nu, säger Helen Barresford på Rädda Barnen.