TÄBY

Mamma avled i olycka – nu riskerar barnen förlora bostaden

1:53 min

Fem barn som förlorade sin mamma i en bilolycka, kommer sannolikt att bli vräkta från lägenheten de bott i tillsammans med mamman. Åtminstone om Täby kommun får bestämma.

Ariana Bazjants är den äldsta i syskonskaran av fem barn och hon vill inte flytta ifrån sitt hem som påminner henne om hennes mamma.

– Jag får inte in det i min hjärna att vi ska göra det så jag har inte tänkt på vad det betyder om vi gör det. Jag känner på mig att vi kommer stanna kvar. Jag vet inte varför men... Jag vägrar att flytta härifrån.

Ariana Bazjants och hennes fyra syskon har bott i hyreslägenheten i Gribbylund i Täby med sin mamma så länge dem kan minnas. Men den 20 maj i år omkom deras mamma i en bilolycka och i och med hennes död så sa Täby kommun upp hyreskontraktet på lägenheten, eftersom det var hon som hade stått på kontraktet. Och kommunen har nu gett familjen fram till den 15 september på sig att flytta ut.

Familjen Bazjants har kämpat för att få stanna kvar i lägenheten för att de tror att det kommer påverka barnen negativt att förutom att ha förlorat sin mamma också behöva flytta ifrån tryggheten i deras hem. Och barnens trygghet är viktigast för deras pappa, Tarek Jacob.

– De känner sig trygga i den här lägenheten. Och det är viktigast för mig.

Och för att ge barnen möjlighet att bo kvar så vill barnens pappa nu ta över kontraktet för lägenheten men kommunen säger nej. Kotte Wennberg som är chef för individ- och familjeomsorgen i Täby kommun säger till ABC att ett hyreskontrakt är ingenting som man kan ta över bara för att det finns barn som bor där. Men Tarek Jacob tycker att kommunen borde kunna vara mer flexibel i sitt handlande och framförallt bry sig mer om barnens bästa.

– Den här stressen som vi har fått under en ganska lång tid på grund av lägenheten. Jag kan inte stänga ögonen och säga att det här var ingenting. Jag vill se vad de kommer att göra efter den 15:e september. Jag och mina barn kommer att stå här på vår linje. På vår front.