Jubel när Clinton nominerade Obama på konvent

Efter att den tidigare presidenten Bill Clinton talat vid Demokraternas konvent sent i natt svensk tid, gjorde Barack Obama honom sällskap på scenen, till publikens jubel. Clinton ägnade sitt långa tal åt en grundlig genomgång av den ekonomiska politiken och radade upp argument för att Obama är bäst lämpad att få USA:s ekonomi på fötter.

Ex-presidenten Bill Clinton intog scenen under stort jubel och långa applåder och nominerade Obama som Demokratiska partiets presidentkandidat.

– Han är cool på utsidan men inombords brinner han för Amerika, sade Bill Clinton.

Han försökte under ett glödande valtal sticka hål på Mitt Romneys främsta valargument: att Barack Obama inte lyckats få fart på ekonomin under sina år i Vita huset. Obama ärvde en havererad ekonomi efter avgående Bushregeringen, sade han.

– Republikanernas argument mot återval av presidenten är ganska enkelt: "Vi lämnade efter oss en total röra åt honom, och han är inte klar med uppstädningen, så sparka honom och ge oss jobbet tillbaka", sade Clinton.

Han sade att Obama fått den "djupt skadade ekonomin" att börja återhämta sig. Att lägga sin röst på Obama är att välja delat välstånd och delat ansvar, framhöll han.

– Men om du vill ha ett samhälle där var och en sätter sig själv i första rummet och vinnaren tar allt, då bör du rösta på Republikanerna, löd budskapet från Bill Clinton.

Han lyfte fram Obama som en president inställd på konstruktivt samarbete, medan Republikanerna utmålades som konfliktsökare.

Ekot/TT