Bill Clintons stöd viktigt för Obamas chanser

2:25 min

Under de tidiga morgontimmarna nominerades Barack Obama formellt som demokraternas presidentkandidat - och det var den förre presidenten Bill Clinton som gjorde det - trots att de två tills nyligen var bittra politiska motståndare. Just nu behöver Obama stöd av den extremt populäre Bill Clinton.

Bill Clinton talade i nästan en timme med budskapet att Barack Obama måste omväljas som president - hela tiden avbruten av dundrande applåder - och efter talet kom Obama upp på scenen och de två herrarna kramade om varandra.

Clinton levererade ett bättre försvar av Obamas politik på alla områden än vad Obama själv brukar komma med. 

Bill Clinton är överlägset mer populär än samtliga av dagens toppolitiker i USA - sexskandalen med praktikanten Monica Lewinsky spökar inte mer, det folk tänker på när de hör namnet Bill Clinton är att deras ekonomi var så mycket bättre på 90-talet än i dag.

Så att Clinton nu helhjärtat ställer upp bakom Obama är av stor betydelse för Obama, speciellt eftersom det är så oerhört jämnt opinionsmässigt mellan honom och den republikanske utmanaren Mitt Romney, Obama behöver allt stöd han kan få.

Framförallt kanske den folklige Bill Clinton kan få fler av vita arbetare att rösta på Obama, det är en grupp där Obama har svag förankring. 

Att Obama måste vända sig till Clinton är samtidigt pikant, de två har helt klart inte dragit jämt tidigaret, relationerna surnade totalt efter att Obama besegrade Bills hustru Hillary inför presidentvalet 2008; men Hillary blev utrikesminister och gradvis har det lett till att Bill Clinton och Obama kommer bra överens nu.

Dessutom finns det en politisk skillnad mellan de två; Clinton förde in demokraterna mot mitten och under hans styre fördes en klart företagsvänlig politik - under Obamas tid har klyftan istället ökat mellan Vita huset och Wall Street, något som moderata demokrater kritiserat Obama för.

Att Clinton nu så tydligt backar upp Obama kan därför bidra till att minska den här splittringen mellan demokraternas fraktioner.

Faran för Obama är kanske att Clinton kan ha överglänst honom med sitt tal. Demokraternas konvent avslutas senare under  torsdagen, just med Obamas stora tal - och han får då försöka visa att han trots allt är nummer ett i partiet.