RÄTTVIK

Seminarium om överviktiga barn ikväll

6:57 min

Ikväll hålls ett seminarium i Rättvik om barn och övervikt. Det handlar om att man äter för mycket och att man rör på sig för lite, säger Linda Åstrand som är dietist på Falu lasaretts överviktsenhet för barn, och som ikväll kommer föreläsa på seminariet.

– I Dalarna har vi ny statistik från barnhälsovården och när det gäller 4-åringarna så ligger det på ungefär 17 procent och för 5,5-åringarna så ligger vi på över 18 procent, och detta är ungefär som i landet i helhet, säger Linda Åström.

Vad beror det oftast på att barn är överviktiga?

– Både en kombination av att man äter för mycket och rör på sig för lite. Sedan har vi ju det här med läsk, saft och juice som är en bidragande faktor. Och så länge man håller sig till lördagsgodis så är det ok, dock ser vi att påsarna är större idag. Men annars tror jag att man äter mycket och ofta och det finns en väldigt stor tillgång till godis och mat, berättar Linda Åstrand.

När bör man börja dra i bromsen?

– Ju förr desto bättre, det är lättare ju tidigare man tar tag i problemet. Och handlar det om små barn så kanske man bara behöver ändra så att man får goda vanor, hela familjen.

Vad kan det leda till om man är överviktig redan i unga år?

– Det finns ju risker på lång sikt, risk för diabetets och högt blodtryck, men riskerna för de mindre barnen är att de inte orkar delta i aktiviteter, det finns risk för mobbning, tjejer kan få ökad ansiktsbehåring och killar kan få bröst-utveckling och annat. Det bidrar till en ond cirkel och vill inte gå till badhuset och så där.

Vad tror du om föreläsningen ikväll?

– Jag hoppas att den blir bra och att så många som möjligt kan komma, säger Linda Åstrand som kommer föreläsa ikväll tillsammans med Malin Agn, grundare till Mulligabarn.se.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se