Jaroslavl/Jönköping

Nya anklagelser efter flygolyckan

1:37 min

Flygkatastrofen i ryska Jaroslavl för ett år sedan kunde ha undvikits om bara flygbolaget följt gällande regler. Nu misstänks en av bolagets chefer för brott.

Enligt den utredning som fortfarande pågår saknade en av piloterna behörighet att flyga planet och nu väcks brottsmisstankar mot en av flygbolagets chefer.

I katastrofen förintades i stort sett hela ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl. En av dem som dog var förre HV-målvakten Stefan Liv.

De nya anklagelserna presenteras av ryska åklagarmyndigheten en dag före årsdagen av katastrofen som åter satte fokus på den bristande ryska flygsäkerheten.

Ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk i Vitryssland för premiärmatch i hockeyligan KHL när deras plan störtade strax efter start och klövs i bitar.

Av de 45 ombord överlevde två besättningsmän. En av dem dog senare på sjukhus. Samtliga 37 spelare och tränare från ishockeylaget Lokomotiv omkom i katastrofen som chockade världen.

Huvudtränaren Brad McKrimmon kom från Kanada, flera spelare från Tjeckien, Ukraina, Vitryssland och så Stefan Liv från Sverige.

En haveriutredning förra hösten lade skulden på de omkomna piloterna.

När planet, en Jak-42, var på väg att lyfta trampade de av misstag på bromsen - men fullföljde ändå uppflygningen.

Nu visar utredningen att piloterna var under utbildning och saknade rätt att flyga planet. Skulden läggs på en av flygbolaget Jak Servis högsta chefer som mot reglerna regelbundet tog piloterna ur utbildning för att utföra flygningar.

Hade den ansvarige chefen följt gällande bestämmelser hade olyckan kanske aldrig ägt rum, konstaterar man i utredningen.

Efter katastrofen lovade dåvarande president Medvedev och premiärminister Putin krafttag mot den bristande flygsäkerheten, bland annat genom att förnya den ryska flygplansflottan och dra in tillståndet för de flygbolag som inte höll måttet.

Trots det har allvarliga olyckor fortsatt att inträffa. I våras dog över 30 människor när ett plan störtade strax efter start i Tjumen, Sibirien.