FILM

Hypnotisören blir svenska Oscarsbidraget

2:04 min

Lasse Hallströms Hypnotisören som till stor del är inspelad i kända Stockholmsmiljöer blir Sveriges bidrag till den amerikanska Oscarsgalan.

Oscarkommittén på Svenska filminstitutet avslöjade idag sitt val. Det blev regissören Lasse Hallströms Hypnotisören.  Favorittippade på förhand var kritikerfavoriter som Ruben Östlunds "Play", "Simon och ekarna" av Lisa Ohlin och "Avalon" av Axel Petersen.

Hypnotisören är Lasse Hallströms första svenska film på 25 år, och hans första thriller. Redan innan inspelningen startade var filmen såld till över 30 länder utanför Norden. Hypnotisören är baserad på författaren Lars Keplers roman med samma namn och handlar om hur en brutal mördare nästan utplånat en hel familj. En överlevande son är allvarligt skadad och jakten att hitta den sista dottern före mördaren startar. I rollerna syns bl.a. Mikael Persbrandt, Lena Olin och Tobias Zilliacus.

Lasse Hallström har tidigare förekommit i Oscars-sammanhang. Första gången 1988 med Mitt liv som hund, som nomineradesi kategorierna bästa regi och bästa manus efter förlaga. 1999 nominerades Hallström för Ciderhusreglerna, i kategorin bästa regi.

I mitten av januari 2013 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan om Bästa icke engelskspråkiga film. Utdelningen äger rum den 24 februari 2013.