Årstaskolan kommer att utrymmas

1:59 min

Årstaskolan i Uppsala ska utrymmas till den 15 oktober, det har Uppsala kommun bestämt i dag. Beslutet kommer efter att arbetsmiljöverket krävt en utflyttning till det datumet, annars skulle ett vite på en halv miljon kronor utdömas.

Kommunen har tidigare velat vänta med en evakuering till den pågående upphandlingen av tillfälliga paviljonger är klar, men det hinner man inte vänta på nu, säger Helena Lindblad, processansvarig för fastighetsförvaltning på Uppsala kommun:

– Vi vet ju att barn och personal mår dåligt, och då måste vi ha klart att den 15 oktober så får ingen vara där. Det är alltså frågan om en omedelbar evakuering. Det här är ju en krissituation, men det är inte vitesbeloppet på 500 000 det handlar om, utan det handlar om människors hälsa, säger Helena Lindblad.

Beslutet om evakuering senast den 15 oktober har tagits i dag efter de tydliga kraven från arbetsmiljöverket, bland annat i Upplandsnytt i morse. Då sa arbetsmiljöinspektören Ingrid Blomquist:

– Om man nu blir sjuk av lokalerna, då ska man inte vara kvar där.  

Som en följd av det påbörjas i dag planeringen med hur evakueringen ska ske. Troligen handlar det om att man måste splittra upp skolan och flytta in på flera andra skolor. Christina Dicksved-Johansson, biträdande rektor på Årstaskolan, nåddes i dag av de nya beskeden:

– Oj, jag blir överväldigad av att det går så snabbt nu! Och det är klart att för barnens och de vuxnas hälsa av dem som mått dåligt så är det bra att vi kommer ut så fort som möjligt, men jag ser ju problem med hur vi ska få ihop vår verksamhet. Vi hoppas att vi ska komma till ett och samma ställe naturligtvis, säger Christina Dicksved-Johansson.

Omkring 30 av de dryga 300 eleverna på Årstaskolan har symptom av problemen i lokalerna. Och i personalen är läraren Cecilia Nygren, själv astmatiker, en av dem som känt av problemen:

– Jag måste medicinera mer, och jag märker att det kliar i ögonen och det rinner.

Har du kolleger i samma situation?

– Absolut, jag har kolleger med rinnande ögon och andra symptom, säger Cecilia Nygren.

Och på Uppsala kommun är Helena Lindblad självkritisk till kommunens hantering av hela den här frågan:

– Så här ska det inte gå till. Jag tycker att det varit för många inblandade och för dålig kommunikation mellan de inblandade. Vi måste utvärdera gången i hela ärendet så att något liknande inte upprepas, för vi ser ju att det tagit orimligt lång tid, säger Helena Lindblad.