Malmö

Migrationsverket stoppar utvisning av 15-åring

1:37 min

Migrationsverket har beslutat att tillfälligt stoppa utvisningen av 15-årige Ali. Under dagen har verket fått del av nya uppgifter som gör att man nu alltså vill titta på fallet igen, därför skjuts utvisningen upp.

Just nu vårdas pojken på ungdomspsykiatrin i Malmö och Migrationsverket har beslutat att pröva hans fall igen med tanke på hans dåliga psykiska hälsa.

– Det är ju de nya omständigheterna, som jag inte kan eller få gå in på, men det har ju med pojkens tillstånd att göra, berättar Fredrik Beijer är biträdande rättschef på Migrationsverket.

Hela dagen har handläggare på Migrationsverket gått igenom de nya uppgifter som kom in till verket i morse i fallet med den 15-årige afghanske pojken Ali. De bedömer att uppgifterna är nya och att det i nuläget inte vore bra att utvisa Ali till Italien, ett land där han ska ha blivit misshandlad av polisen och våldtagen i ett flyktingläger.

Men det här beslutet betyder att man bara tillfälligt stoppar utvisningen av Ali - det är inte självklart att Ali får sin asylprövning gjord i Sverige.

– Vi har stoppat det för att titta närmare på det men bedömer att att underlaget är tillräckligt för att tillfälligt stoppa överföringen i dagsläget.

Vad är det som skulle kunna göra att han slutligen får sin asylprövning i Sverige?

– Om vi bedömer att det här tillståndet han befinner sig i nu inte är övergående kan jag tänka mig att vi kommer att bedöma det. Man vill undvika att man hamnar i en situation som går utöver vad Dublinförordningen är tänkt att användas till, säger Fredrik Beijer på Migrationsverket.