TÄBY

Täby kommun om barnen som kan vräkas: "Vi har följt riktlinjer"

Fem barn i Täby riskerar att bli vräkta från sitt hem efter att deras mamma dött. Nu säger socialnämndens ordförande i Täby att kommunen följt riktlinjerna.

– Vi har riktlinjer för det här och riktlinjerna följer tjänstemännen och är det så att de inte har gjort det så är det fel av tjänstemännen men så som det ser ut nu så handlar vi enligt riktlinjerna, säger Thomas Nilsonne, socialnämndens ordförande i Täby att kommunen följt riktlinjerna.

Enligt Thomas Nilsonne så har Täby kommun värnat om barnperspektivet när de beslutat att säga upp lägenheten där mamman åt dem fem barnen stod på kontraktet. Och kommunen godkänner inte att den frånskilda pappan, Tarek Jakob, tar över kontraktet på lägenheten för att flytta in med barnen, så att de ska slippa flytta.

Anledningen till varför pappan inte kan ta över hyreslägenheten ska vara för att det var mamman som stod på kontraktet, och för att lägenheten var speciellt ämnad för hennes behov. Så nu ska barnen vräkas från lägenheten för att bosättas med pappan och andra släktingar i en mycket mindre lägenhet.

Men Tarek Jacob tycker att inte att kommunens handlingar har varit till barnens bästa och dottern Ariana vill verkligen inte flytta.

– Jag får inte in det i min hjärna att vi ska göra det så jag har inte tänkt på vad det betyder om vi gör det. Jag känner på mig att vi kommer stanna kvar. Jag vet inte varför, men jag vägrar att flytta härifrån, säger hon och fortsätter:

– Vi skulle bo ungefär 13 personer där i så fall för det är hos min farmor och farfar. Det är en trea, två sovrum och ett vardagsrum, det skulle ju inte gå.

Och trots regeringens noll-vision så vräks fortfarande barn med sina föräldrar. Enligt barnombudsmannen ska inga barn behöva vräkas och man försöker få kommunerna att använda förebyggande insatser. Men enligt Thomas Nilsonne så finns det alltid två sidor att ta hänsyn till.

– Rent allmänt skulle jag säga så att vi har alltid barnperspektivet, men som jag sa tidigare det finns alltid två sidor på en sådan här sak.

Så rent allmänt, är det ett sämre alternativ att bo kvar i en lägenheten som man har bott i tio år, efter man förlorat sin mamma än att flytta in med sin pappa och alla andra släktingar i en mycket mindre lägenhet?

– Jag kan inte svara på det.

Mimi Billing
mimi.billing@sverigesradio.se