Utvisningen av 15-åriga Ali stoppas tillfälligt

1:34 min

Utvisningen av den 15-årige aghanska pojken Ali, som Ekot berättade om under onsdagen, ska stoppas till vidare. Det beslutade Migrationsverket i dag.

– Vi har bedömt att det i dagsläget är olämpligt att genomföra överföringen. Nu återstår att se om det är något som är permanent omlämpligt eller om det är något som är av tillfällig natur, säger Migrationsverkets biträdande rättschef, Fredrik Beijer.

Den 15-åriga Ali kom till Sverige i vintras via Italien och ska därför enligt EU:s regler, den så kallade Dublinförordningen, också få sina asylskäl prövade där.

Efter svåra övergrepp i Italien, bland annat en våldtäkt, har hans ombud begärt att han ska få sina asylskäl prövade här i Sverige i stället.

Ali har fått avslag i alla rättsliga instanser trots att han mår så psykiskt dåligt att han flera gånger har försökt ta sitt liv.

Men efter att Ekot uppmärksammade fallet har alltså Migrationsverket ändrat sig. I dag är beskedet att Ali får stanna tills Migrationsverket har hunnit ta ställning till nya uppgifter om hans hälsa.

Enligt det nya läkarintyget som Ekot tagit del av är pojken svårt traumatiserad och har blivit allt mer självmordsbenägen inför hotet om överlämning till Italien.

Han får i dag psykiatrisk slutenvård och bedöms behöva det även i fortsättningen.

Svenska Röda korset agerar som Alis juridiska ombud. Anki Carlsson är sakkunnig i migrationsfrågor på Röda korset och hon är förstås nöjd med dagens besked.

– Det var ett väldigt glädjande besked, inte minst för Alis skull. Vi är väldigt lättade. Nu hoppas vi också att Migrationsverket delar vår uppfattning, att hans fall också ska prövas här i Sverige, så att Sverige tar över hans ansökan, säger