Ryssland blickar österut – bort från Europa

1:34 min

Ryssland vill bli mindre beroende av den skakiga europeiska ekonomin och strävar nu i stället österut. I dag samlas ledare från de 21 Stillahavsländerna för det årliga Apec-mötet – för första gången med Ryssland som värdland.

Det är ingen slump att man valt Vladivostok längst bort i öster som plats för mötet.

I den alldeles nya ankomsthallen på flygplatsen i Vladivostok pekar en stjärna ut riktning och avstånd till olika platser och det är slående hur mycket närmare staden ligger till exempel Tokyo och Singapore än huvudstaden Moskva.

Trots att en stor del av Rysslands territorium ligger i Asien och trots att en stor del av landets rika naturresurser finns öster om Uralbergen så står Rysslands handel med Apec-länderna – dit bland annat Kina, Japan och USA hör – för bara runt en fjärdedel av den ryska utrikeshandeln.

Desto mer export går till Europa men det är ett förhållande Ryssland vill ändra på, inte minst med tanke på eurokrisen.

I en artikel i Financial Times skriver en av Rysslands rikaste män, aluminiummiljardären Oleg Deripaska, att Sibirien med sina rikedomar skulle kunna bli den nya asiatiska tigern med förmåga att driva på inte bara Asien utan hela världsekonomin. Förutom gas och olja finns kol, metaller, skog och stora ytor obrukad mark.

För att det ska bli verklighet krävs mycket stora investeringar i regionen, framförallt när det gäller infrastruktur. Deripaska påpekar att Kina till exempel satsar mellan tre och fyra gånger mer på sin infrastruktur än vad Ryssland gör.

En hel del har faktiskt hänt. Förra året sattes den första oljeledningen öster ut, till Kina i drift, man har också inför Apec-mötet satsat enorma summor pengar på att rusta upp Vladivostok, bland annat med stadens första reningsverk.

De ryska förberedelserna har totalt gått på 20 miljarder dollar.