Obama: "Två tydliga alternativ för väljarna"

2:47 min

Tidigt i morse avslutade Demokraterna i USA sitt valkonvent. Barack Obama accepterade formellt att bli partiets presidentkandidat och i sitt stora tal sa han valet handlar om två helt olika framtidsbilder för USA, men att det kommer att ta lång tid att genomföra de förändringar som han vill få förverkligade.

– Det kommer att bli bättre bara vi går framåt tillsammans, sa Obama. Det var en släng mot republikanerna som enligt Obama står för en politik där alla får klara sig på egen hand. I demokraternas världsbild är alla amerikaner beroende av varandra.

Obama talade i 40 minuter och det var en extatisk stämning i basketbollarenan där konventet ägde rum. Han avbröts hela tiden av applåder och många delegater hade tårar i ögonen.

För fyra år sedan gick Obama till val med paroller om hopp och förändring. När republikanerna hade sitt konvent i förra veckan angrep de Obama för att situationen för vanliga amerikaner istället blivit sämre under hans tid vid makten.

Obama pekade på hur han räddat bilindustrin, men han medgav att läget var svårt och att förändringarna kommer att ta tid. Men han sa att han inte givit upp hoppet och han bad om väljarnas röster.

Obama sa att hans politik främst handlar om att lyfta upp den halvt ruinerade medelklassen i USA, republikanernas går ut på att med skattesänkningar gynna de allra rikaste. Väljarna står inför två mycket tydliga alternativ, sa han.

Det var ändå ganska tunnsått med nya politiska initiativ i Obamas tal, men han lovade att få fart på industrin. USA ska återigen bli ett land där man tillverkar saker.

Han sa också att han ska koncentrera sig på utbildning och forskning så att USA kan konkurrera ut alla andra länder i världen.

Utrikespolitiken var ett ganska kort avsnitt, även om Obama förstås nämnde dödandet av Usama bin Ladin. Han utmålade republikanernas kandidat Mitt Romney som en utrikespolitisk gröngöling.

Flera tiotals miljoner människor tros ha tittat på talet på tv så det har en enormt stor betydelse.

I och med att de två konventen nu är avklarade börjar den amerikanska valkampanjen på allvar.

Republikanerna fick bara ett litet opinionsmässigt uppsving efter sitt konvent förra veckan. Det återstår att se vad resultatet blir av Demokraternas.

Senare i dag kommer det att publiceras nya arbetslöshetssiffror och de kan visa sig lika viktiga för opinionen som de två konventen.