Tibro

Misstänkt nekar till mordbränder

1:36 min

Idag åtalades den 56-årige man som på sannolika skäl misstänks för två bränder i Tibro tidigare i somras. Mannen som suttit häktad i snart en månad nekar fortfarande till alla anklagelser.

Spekulationerna kring vem eller vilka som legat bakom alla bränder i Tibro har varit många.

Under året har det brunnit hela 14 gånger i det lilla samhället, och frågan är om den man som nu åtalas vid Skaraborgs tingsrätt är skyldig till två av dessa bränder.

Inga nya fakta
Enligt försvarsadvokaten Staffan Uvabeck så har det inte kommit fram några nya fakta som talar för att 56-åringen skulle vara skyldig.

- Även om vår alibibevisning inte har gett särskilt mycket, så har det heller inte kommit fram några nya fakta som talar för att min klient är skyldig, säger försvarsadvokat Staffan Uvabeck.

Ifrågasätta
Mannen själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig, och enligt försvaret så bygger åtalet på vittnesuppgifter som det finns all anledning att ifrågasätta.

- Vi hävdar att det finns andra förklaringar till de iakttagelser som man påstår ha gjort. Det innebär att min klient bestämt tillbakavisar att han haft någonting med bränderna att göra, säger försvarsadvokat Staffan Uvabeck.

Och faktum är att det rent allmänt är mycket svårt att få någon dömd för mordbrand i en rättegång.

En fälld
I Skaraborg har det hittills i år förekommit fler mordbränder än under hela förra året, men under de tre senaste åren har endast en blivit fälld i en rättgång.

- Om man inte har teknisk bevisning som genom DNA eller fingeravtryck direkt binder en person till brandhärden så måste man ha vittnesbevisning på direkta iakttagelser. Och av naturliga skäl så kanske det är svårt att få fram det. Det är likadant i det här målet - det är svårt att bevisa, säger försvarsadvokat Staffan Uvabeck.