recension | teater

Den kaukasiska kritcirkeln: "En total fullträff"

2:07 min

1943 i Santa Monica började Berthold Brecht skriva pjäsen ”Den kaukasiska kritcirkeln” som var ett beställningsverk från Broadway till den tyske exil-dramatikern. Arbetet gick trögt och först 1948 har den premiär i Minnesota och inte förrän 1954 sätter Brecht själv upp den i Berlin. Och nu i helgen hade ”Den kaukasiska kritcirkeln” premiär i Bergsjö på turné med Folkteatern i Gävleborg i regi av Pontus Stenshäll som också står för scenografin i ett teatertält. Maria Edström var i Bergsjö på premiären.

Folk tror ofta att Brecht är tråkig, allvarlig och intellektuell men historien om pigan Grusche som ovilligt men ändå tar hand om guvernörens lille son när oroligheter utbryter i Georgien är rolig, drastisk och gripande - full av politik, kärlek, våld och bondkomik.

I Pontus Stenshälls uppsättning befinner vi oss ett tidlöst och modernt Georgien där plastdunkar, ihop-tvinnade med gaffatejp, uppställda och använda på olika vis bildar den värld av provisorier, tillfälliga lösningar som är krigets och upprorets signum och där utspelas dramat om människan som i alla krig och kriser alltid är lika prisgiven åt sin alltid lika otillräckliga mänsklighet.

Sångaren Arkadi Tscheidse, ett slags körledare, gestaltas av Alexandra Zetterberg Ehn, en rockdonna i läder ledsagad av Simon Steenslands fränt vackra arrangemang av Paul Dessaus musik. Barnet, Mikael, som allt cirklar runt ser ut som en korsning mellan en halloweenpumpa och en Pirinen-figur och blir mycket effektfull i sin totala brist på sentimentalitet. Anna Anderssons Grusche och Björn Johanssons Simon som de unga älskande är fnissigt rörande och Mats Jäderlund som Azdak, den försupna och fattigfolksgynnande domaren, han som föreslår dragkampen mellan mödrarna i en kritcirkel - han är ett komiskt geni.

Men alla är så otroligt bra och roliga och Stenhälls registil med sina barnsligt lekfulla och sceniskt träffsäkra stunts och tricks passar Folkteaterns helt fantastiska ensemble som handen i handsken. Tex som när ”Den kaukasiska tejpcirkeln” ska tejpas upp med stor möda, skrattas det så trumhinnor brista.

En total fullträff alltså för Folkteatern, men gott folk, klä på er! För den som till äventyrs skulle tro att det häftiga teatertältet kanske är lite väl kallt såhär på höstkvällarna, den tror tyvärr alldeles rätt.