KULTUR

Barnfilm väcker rasismdebatt

1:40 min

Den tecknade filmen "Liten skär och alla små brokiga" väcker starka känslor innan den ens haft premiär. Det är den svarta karaktären Hjärtat som har gjort folk upprörda för att den liknar stereotypa bilder av svarta, som många tolkar som rasistisk.

Flera föräldrar som först ser affischen till filmen Liten skär och alla små brokiga tycker att den utstrålar mångkultur. För bland de fantasifulla karaktärerna finns Hjärtat som har ett helsvart ansikte, tjocka vita läppar och flätor som står rakt upp.

– Först tänkte jag att det ser ju mångkulturellt ut men sen när jag kollar på den så…Nej, säger Anna Sjölund. Efter att ha tittat närmare på affischen ändrar hon sig.
– Man tänker att det är så svarta personer illustrerades för länge sedan.

Anna Sjölund är inte ensam om att ha gjort den kopplingen. På flera Facebooksidor diskuteras hur Hjärtat ser ut. Flera forskare har framfört sin kritik i olika Facebookgrupper.

– Det är som att säga N-ordet att visa en sådan bild. Det är en av de värsta stereotyperna som det afrikanamerikanska folket har utsatts för, som har ett ursprung i 1800-talets USA, säger idéhistorikern Mikela Lundahl, verksam på Göteborgs universitet.

Ylva Habel, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörn tycker att kritiken inte bara ligger i hur karaktären är utformad.
– Den processen som är viktig att granska är den som har tillåtit att filmen har tagits fram. I varje led, i varje instans har det funnit ett beslut som aldrig har ifrågasatts, utan alla har satt tummen upp.

Men de som gjort filmen, illustratörens Stina Wirsén och producenten Linda Hambäck tycker att kritikerna är fel ute. De vill inte ställa upp på en bandad intervju, men skriver i ett mejl att de har velat visa en svart cool tjej på filmduken och att de pratat med svarta svenskar när de jobbat med filmen.

Även Stellan Skarsgård, som är berättarrösten i filmen slår ifrån sig kritiken. Han säger att Stina Wirsén är antirasist och att kritikerna borde ge sig på riktiga rasister istället.