KIRUNA

Simlektion ute i det fria

1:34 min

När badhuset är stängt på grund av renovering så har många grundskolelever i Kiruna fått chansen att träna simning ute i det fria i stället.

När 14-åriga Felicia Ek från Bolagsskolan fick veta att simlektionen skulle hållas på Camp Ripans utomhusbad, tänkte hon "typ aldrig i livet".

-- Man tänkte att det skulle bli iskallt, men det var inte så hemskt. Man tänkte att man skulle bli förkyld. Det känns rätt bra ändå, det är ljummet i vattnet, säger hon.

Det är bara tre-fyra plusgrader i luften, men i det blåskimrande vattnet är det runt 27 grader. Träden står gula bredvid och det ångar från bassängens varma vatten.

– Det har blivit riktigt lyckat. De flesta gillar det. Lite kallt i luften, men varmt i vattnet, säger läraren Sanna Eriksson.

Det är Camp Ripan som har erbjudit skolorna att öva simning i bassängen under de två första veckorna av höstterminen. Kommunen och Tekniska verken betalar för uppvärmningen av vattnet, Camp Ripan sköter själva bassängen.

– Det är väl mest en rolig grej. Lite exotiskt på något sätt. Men visst är det bra att få kolla in elevernas simkunskaper. En del har jag inte sett tidigare, säger idrottslärare Sanna Eriksson i Bolagsskolan.