S villiga att diskutera andrahandsuthyrning

1:40 min

Det har sett mörkt ut för regeringen att få igenom sina förslag för att försöka öka andrahandsuthyrningen av bostäder. Men Socialdemokraterna tycks nu beredda att diskutera förslag med regeringen - om man får ett bättre faktaunderlag om vilka effekter förslagen skulle få.

– Regeringen har beredningsansvaret. När den har gjort det, då är jag beredd att titta på alla möjligheter för att fler människor ska få en plats att bo, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Veronica Palm och fortsätter:

– Huvudproblemet i dag är bostadsbrist - att det byggs alldeles för lite. Men ja, jag tycker också att det viktigt att vi använder de lägenheter som finns.

Regeringen har lagt fram förslag om att exempelvis bostadsrättsägare ska få hyra ut sin lägenhet i tre år utan att bostadsrättsföreningen ska kunna stoppa det och att ägarna ska kunna ta ut högre hyror än i dag.

Samtidigt ska de som hyr inte i efterhand kunna klaga på för höga andrahandshyror. Men de fyra oppositionspartierna har hittills varit kritiska och därmed kommer regeringen få svårt att få igenom förslagen i höst.

Men Veronica Palm och Socialdemokraterna öppnar nu alltså för en diskussion om hur andrahandsuthyrningen skulle kunna ökas, om det blir tydligare hur många fler lägenheter som skulle kunna bli tillgängliga med förslagen.

Hon verkar exempelvis beredd att diskutera hyressättningen, men vill också få med egna favoriter som en andrahandsförmedling.

– Det behövs göras en del saker för att få igång andrahandsuthyrningen, säger Veronica Palm.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) hoppas på samtal med oppositionen, men han är ändå tveksam till Socialdemokraternas öppning för diskussioner på grund av kravet på mer utredning.

– Problemet är att vi kan utreda det här i evigheter. Det finns ingen exakt vetenskap om hur många lägenheter som är lediga. Utan vi måste bestämma oss för om vi är villiga att vända på alla stenar för att försöka öka tillgången till lägenheter. Då är det underlättanden i den här riktningen som är vägen att gå, säger Stefan Attefall.

I budgeten som läggs om två veckor kan regeringen ändå få igenom ett av sina förslag på området - att gränsen för skattefria intäkter från andrahandsuthyrning höjs från 21 000 kronor om året till 40 000.

Orsaken är att hela budgeten fastställs av riksdagen i ett enda beslut. Därmed måste oppositionspartierna enas om ett gemensamt budgetförslag för kunna rösta ner regeringens budget och det är politiskt omöjligt.