Svårare för unga utan körkort att få jobb

1:37 min

Mer än varannan arbetslös mellan 18 och 24 år saknar körkort. Det är fler än för 20 år sen, visar siffror som Arbetsförmedlingen tagit fram åt Svenska Dagbladet. Och har man inte körkort, då kan man inte söka alla jobb som finns.

– Jag tror att det är många jobb som man inte kan söka alls, för de har sådana hårda krav, till exempel jobben på mackar. Det kan man inte söka alls. Så det är viktigt att ha ett körkort, men det är pengarna som inte räcker till, säger Mittra Åman från Stockholm.

Över 80 000 unga som saknar jobb saknar också körkort. Det är 60 procent av gruppen unga arbetslösa 18-24 år och mycket mer än för 20 år sen. Då saknade bara 25 procent körkort.

Och det är ett problem, för det finns många jobb för unga som kräver just körkort. Till exempel jobb som städare, säljare, på bygget eller inom hemtjänsten.

19-åriga Beatrice Costelius från Märsta tycker att det är för dyrt att ta körkort.

– Man behöver ett jobb för att betala körkortet. Det blir en ond cirkel. Dessutom kräver vissa arbetsgivare körkort helt i onödan. Till exempel om man ska jobba på Arlanda, om man bara ska gå fram tillbaka på flygplatsen, så kräver de ändå körkort, trots att man inte behöver det, säger hon.

När Svenskt näringsliv i somras undersökte 300 platsannonser för jobb som inte kräver arbetslivserfarenhet, så fann man att 60 procent av dem ville ha sökande med körkort. Och när de 300 arbetsgivarna fick bestämma de två viktigaste kraven på de sökande, så sa dom att körkort var ett av dem. Körkort var till och med viktigare än att kunna svenska eller kunna samarbeta.

Så här förklarar utredaren Farbod Rezania resultatet.

– Om det handlar till exempel om svenska språket, då kan arbetsgivaren säga att man klarar just det jobbet med sådär mycket språkkunskaper. Men körkortet, antingen har man det eller så har man det inte.