Sörmland

28 punkter ska lösa bostadsbristen

1:32 min

De närmsta 40 åren behövs 60 000 lägenheter, och just nu bygger vi tre gånger för lite i länet. Men Södermanlands bostadsberedning har en plan på 28 punkter, för att lösa  bostadsbristen.

– Vi bör bygga ungefär tre gånger så mycket bostäder som vi bygger idag. Det är det ena. Det andra är att vi bygger för mycket för de som har råd att betala mycket pengar, och det finns inte så mycket ansträngningar för att se till att man bygger för dem med mindre pengar, säger Peter Eklund, omvärldsanalytiker från länsstyrelsen.

Om 40 år har Sörmlands befolkning ökat med 110 000 personer, och för att möta det behövs 60 000 nya bostäder i länet. Och just nu byggs alldeles för lite. Men på bostadsmarknadsdagen presenterades en plan med 28 punkter som sörmlands bostadsberedning gjort.  Landshövding Bo Könberg, Peabs VD Sofia Ljungdahl och Jimmy Jansson, ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, har varit med om att utforma planen, och P4 Sörmland bad dem säga den viktigaste punkten i planen.

Jimmy Jansson tycker man ska hitta nya sätt att bygga och förvalta bostäder:

– Den viktigaste punkten det är att hitta nya sätt och metoder för att bygga, äga och förvalta bostäder. Det ser ut som det alltid har gjort och eftersom vi ser att det inte fungerar idag så måste vi ta nya tag.

Sofia Ljundahl tycker att man ska ha långsiktiga mål.

– Att man har en målsättning med bostadsbyggandet inom regionen och inom kommunen, och det är väldigt väldigt långsiktigt, därför behöver vi långsiktiga spelregler.

Bo Könberg tycker man ska korta planeringstiden för bostadsbygge.

– Av de 28 punkter vi plockat fram så tycker jag nog det som handlar om att korta planeringstiderna både hos byggherrar, kommuner och länstyrelser är det viktigaste för att få fram bostäder. Det tar väldigt väldigt lång tid mellan att ett byggföretag börjar fundera på att bygga tills man kan flytta in i lägenheten