Fallet Assange väcker många frågor i Ecuador

1:54 min

Julian Assange är inte längre förstasidesstoff i Ecuador och mycket tyder på att president Rafael Correa också vill ge affären lägre profil. Men det finns många som undrar över Sveriges agerande och varför situationen överhuvudtaget är så fastlåst.

Floresmilo Simbaña, sociolog av indianskt ursprung, stöder Julian Assange rätt till asyl. Men han är undrande över hur spontan hans asylansökan egentligen var. Det sägs att bara dagarna innan Assange ankomst så byggdes ett nytt badrum i Ecuadors ambassad i London just för att någon skulle kunna bo där - var kanske allt egentligen väldigt väl planerat?

– Men, menar Floresmilo Simbaña, oavsett det, så jag kan inte förstå varför inte den svenska processen mot honom skulle kunna fortsätta ändå. Han skulle ju kunna förhöras på ambassaden eller på andra sätt som inte kräver hans närvaro i Sverige.

Just kravet på att Assange måste åka till Sverige för förhöret med honom har kommenterats en del i ecuadorianska tidningar och har använts för att hålla liv i misstankarna att det finns en konspiration mot Assange där Sverige är en av aktörerna.

Det är ungefär vad president Rafael Correa har sagt, samtidigt som han beskrivit anklagelserna om sexuella övergrepp som uttryck för en slags överkänslighet som är obegriplig utanför Sveriges gränser.

Men det finns också de som upprörs över den typen av påståenden. Francisco Vivanco är advokat som verkat i Europa och besökt Sverige ett antal gånger och han säger att skäms när han hör landets president ifrågasätta det svenska rättsväsendet.

– Framförallt med tanke på att det ecuadorianska rättsväsendet tillhör ett av de sämsta i världen, säger han.

– Och, fortsätter Francisco Vivanco, presidentens kommentarer om svenskarnas sexuella beteenden och regler för samliv speglar inte bara en pinsam okunnighet utan väl ingrodda fördomar.