Borg: Inte aktuellt med höjning av taket i a-kassan

32 min

Det blir ingen höjning av det kritiserade taket i a-kassan. Det sa finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju i dag. Enligt Borg innebär en höjning av a-kassan att färre arbetslösa skulle anstränga sig för att få ett jobb.

– Jag tror inte att vi ska höja taket i a-kassan. När vi räknar på det, så skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna kosta uppemot 30 000 jobb. Så pass stora negativa effekter har a-kassehöjningar, säger Anders Borg.

– Sverige har haft väldigt generösa ersättningar och ni ska vi strama upp det lite grann. Vi ska inte strama det mer men det är för tidigt att börja tala om att man nu kan höja a-kassan.

Är folk lata helt enkelt?

– Nej, jag tror att alla människor reagerar på incitament i olika utsträckning och det har ingenting med att man är lat att göra. Det är så den här typen av försäkringar fungerar och det är en avvägning vi måste ta på allvar, drivkraft kontra omställning.

A-kassan ger i dag 80 procent av den tidigare lönen, men bara upp till en tidigare lönenivå på knappt 19 000 kr. Det är inte bara bland fackförbunden som nivån har kritiserats. Bland andra ekonomiprofessorn Lars Calmfors har hävdat att taket nu är för lågt i förhållande till genomsnittsinkomsten. Det ger inte längre ett rimligt försäkringsskydd, har han sagt.

Dessutom har både Centern och Folkpartiet nyligen öppnat för förhandlingar med facken om a-kassan. Det är därifrån förslaget om höjd a-kassa under tre månader kommer, som Borg alltså också avfärdar.

Regeringen diskuterar just nu med arbetsmarknadens parter den så kallade jobb-pakten, som bland annat ska göra det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Det är ganska breda samtal, men a-kassan kommer inte att vara en del i en eventuell överenskommelse, säger Anders Borg.

– Bara den effekten skulle vida slå ut de positiva sysselsättningseffekterna vi skulle få ut av de här åtgärderna, säger Anders Borg.

Anders Borg utesluter inte att taket i a-kassan kan komma att höjas i framtiden, men då är det flera villkor som först måste uppfyllas, säger han.

– A-kassan kan höjas när vi ser att, ett: att vi också kan göra andra saker som stimulerar arbetsutbudet, till exempel jobbskatteavdrag. Och två: när vi börjar se att den här nedgången av a-kassan som vi sett verkligen biter. Så att vi ser att arbetslösheten går ner till de nivåer där den ska vara, kanske då fem eller sex procent. Då kanske man kan börja tala om det. Men nu ligger vi på en arbetslöshet på runt sju procent och det är för högt, säger Anders Borg.

Borg sa också nej till det nya utredningsförslaget om att låta ytan på ett hus avgöra hur stor fastighetsskatten ska bli.

– Vi har en modell nu som människor accepterar. Då ska vi inte ändra den, sa Borg.

Vidare såg Borg mörkt på Greklands framtid. Han bedömer att landet kommer att tvingas ställa in betalningarna om mellan sex och nio månader.