Orientering

Jansson tvåa i Nordic Tour

Hon har haft en strulig och skadefylld säsong. Men Helena Jansson avslutade den internationella delen av 2012 på bästa sätt genom att bli tvåa i Nordic Tour

– Jag är otroligt stolt över min insats, säger Jansson med glädjetårar i ögonvrån till det svensk orieteringsförbundet.

Under den senaste veckan har världens bästa orienterare gjort upp i Nordic Tour. Fem deltävlingar som även var avslutning på årets världscup.

Dagens avslutade etapp var en jaktstart i mycket fysiskt krävande terräng vid hoppbacken i finska Vuokatti.

Helena Jansson har haft en mycket strulig säsong, och har tvingats stå över flera lopp både på EM och VM. Men under finaltouren har hon varit tillbaka i gott slag, och under inledningen av finaletappen plockade hon in tid på ledande Simone Niggli.

Men mindre än drygt två och en halv minut blev aldrig avståndet:

– Jag har inte sett någon längs banan i dag. Men jag var hela tiden inställd på att göra mitt eget lopp, och jag är stolt över den insats jag gjort. Jag var otroligt nervös inför finaletappen, och det känns fantastiskt att få med sig ett bra resultat härifrån med tanke på att kommande års VM avgörs här, säger Jansson som slutade fyra i den totala världscupen.

Femma i världscupen blev Tove Alexandersson som var snabbast av alla på slutetappen.

Totalvinnare både i Nordic Tour och i världscupen blev Simone Niggli som gjorde comeback till årets säsong efter att ha fött tvillingar under fjolåret.