Karlstad

Sopor från 70-talet ska grävas upp och sorteras

1:14 min

30-40 år gamla sopor kommer inom kort att grävas upp på Heden i Karlstad. Det är när det nya fliskraftvärmeverket ska byggas som de gamla soporna måste bort. Och när de väl kommer upp till ytan ska de sorteras.

Det är när det nya fliskraftvärmeverket börjar byggas inom kort som Karlstadsbornas avfall kommer att komma i dagern. Kraftvärmeverket byggs ovanpå den gamla tippen och fem sex meter ner i marken ligger stora mängder sopor. De yngsta soporna är från 1984 och de äldsta från omkring 1970, och på den tiden var det inte många som hört talas om sopsortering.

I marken ligger hushållsavfall som kaffesump och smörpaket, men också till exempel virke, gammal hemelektronik, kasserade kläder och tidningar.

– Heden är en gammal soptipp och när vi gräver kommer det att lukta en del. Inte så att allmänheten kommer att störast, men vi som jobbar här kommer att märka det, säger Peo Ajaxson, kommunikatör på Karlstads Energi.

Det nya värmeverket kommer att stå på pålar, ovanför den gamla tippen. Pålarna kommer att armeras i berget cirka 20 meter ner i marken. Och nu ska soporna sorteras. Personalen på Djupdalen kommer att få se till att det antika avfallet äntligen återvinns.