Jämförs med Jussi Björling

Philip Jalmelid rosad efter Chess-premiären

6:01 min

Det är närmast stående ovationer i press-recensionerna för gotlänningen Philip Jalmelid efter hans insats som ryssen Anatolij i musikalen Chess på svenska, som hade premiär på Göteborgsoperan i lördags.

Svenska Dagbladet skriver att "dramaturgin är torftig och den schablonartade berättelsen ovanligt obegriplig. Men musikaliskt är nya uppsättningen av ”Chess” på Göteborgsoperan slagkraftig. -– Alla huvudrollsinnehavarna är skickliga sångare, men mest ryggradsrysningar åstadkommer Philip Jalmelid, som ger den söndersjungna ”Anthem” nytt liv."

Under rubriken "Philip Jalmelid - sensationellt bra!" skriver Dagens Nyheter att musikalen har en "sprudlande scenisk fantasirikedom ---  Men sensationen är Philip Jalmelid, Tommy Körbergs efterträdare i Göteborg i rollen som Anatolij, som med sin 'Mitt hjärtas land' ('Anthem') sprängde gränsen för hur bra en hög mansröst kan låta. -– En skolad naturröst, med en helt öppen klang i alla register, vars like jag aldrig hört inom musikalgenren. Och som snarare får mig att tänka på operatenoren Gösta Winberg -– eller varför inte på Jussi Björling."

Göteborgs-Posten är inte lika imponerad av föreställningen utan saknar "en känsla av beröring", men "Philip Jalmelid är också mycket bra, bland annat i den försvenskade versionen av Anthem kallad I mitt hjärtas land. Att uttrycket är så olikt Tommy Körbergs tolkning är naturligtvis en styrka."