Örebro

Poliser törs inte kritisera

Det finns en rädsla för att framföra kritik inom Polisen. Nästan sex av tio poliser har avstått från att framföra kritik på grund av rädsla för repressalier. Länspolismästaren i Örebro län, Ebba Sverne Arvill tycker resultatet av undersökningen är bekymmersamt.

– Delvis bekräftar undersökningen det vi redan vet. Att det finns medlemmar som anser att de inte kan framföra sina åsikter. Det är klart att det är bekymmersamt för oss och vi måste arbeta på vad vi ska göra åt det, sade Ebba Sverne Arvill.

Det var nu i våras som polisförbundet skickade ut en webbenkät med frågor om bland annat rädslan för att framföra kritik och hur kritik tas emot av arbetskamrater och chefer.

38 %, vilket motsvarar 1 127 medlemmar svarade och bekräftade därmed den bild som Polisförbundet redan fått indikationer om. Nästan sex av tio poliser har avstått från att framföra kritik på grund av rädsla för repressalier. Störst är andelen i Stockholm, Norrbotten och Örebro.

Polisen står nu inför den största omorganisationen sedan förstatligandet för 60 år sedan. Lena Nitz, Polisförbundets ordförande säger att det gör att situationen är akut.

– Nu måste vi våga lyfta på den här stenen och diskutera detta. Vi kan inte gå in i en omorganisation med det här resultatet och den här kulturen, sade Lena Nitz.