Få nya aktiva inom handikappidrott

2:14 min

Det går bra för svenskarna i Paralympics, men det är svårt med rekrytering av utövare till handikappidrotten. Inom vissa idrotter märks en minskning.

Det här kan få konsekvenser för tillväxten inför kommande Paralympics, men framförallt för den enskilde, menar Åsa Linares Norlin på Svenska handikappidrottsförbundets utvecklingscentrum.

– Det är oerhört viktigt att vara aktiv. Om man har en funktionsnedsättning av något slag och inte rör på sig så tror jag man belastar sin kropp väldigt annorlunda. Man kanske går snett, lyfter snett, sitter snett och man får lätt ont, och då behöver man kompensera det med fysisk styrka, säger Åsa Linares Norlin.

Åsa Linares Norlin har tävlat i segling i Paralympics och jobbar nu med utvecklingsfrågor samt idrottens betydelse för personer med funktionsnedsättning. Hon märker av minskningen. Den kan bero på flera olika saker, säger hon. Som att föreningarna inte når ut till alla, att det är svårt att få ledare och de höga materialkostnaderna. Och så hur samhället behandlar personer med en funktionsnedsättning.

– Jag tror att en orsak kan vara att man inte får det stödet. Att man lärs in i någon slags hjälplöshet och tyvärr lätt hamnar i ett inaktivt liv, menar Åsa Linares Norlin.

Runt om i landet jobbas det för att få flera att börja röra på sig. Stockholms handikappidrottsförbund driver en sim- och idrottshall. Idrottskonsulent Peter Melander, som också deltagit i Paralympics, i kälkhockey, visar oss runt i anläggningen. Där finns en idrottshall, judosal, gym och så simhallen där Peter Melander berättar att det har varit en lyckad satsning på simskola för unga.

– Att sina barn ska kunna simma är något som sitter i ryggmärgen på många. Så det är väldigt många som hör av sig, just när det gäller simskola. Vilket gör att dels får de lära sig simma, dels får vi chans att lära känna föräldrarna och bygga upp en relation med dem. Vilket gör att rekryteringen blir mycket enklare om man lär känna både barn och föräldrar, säger Peter Melander.

Det har gått bra i Paralympics för svenskarna. Och det finns förhoppningar att framgångarna där ska leda till att fler vill komma i gång och idrotta.

– Det tror jag. När det är fler som tar medaljer och är duktiga så blir det förebilder för unga. Som kanske också vill börja skjuta som Jonas eller simma som Anders. Att man blir lite inspirerad, säger Åsa Linares Norling på Svenska handikappidrottsförbundets utvecklingscentrum.