Uppgifter om Etiopienbenådning inte bekräftade

1:46 min

De två fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kommer att friges de närmaste dagarna. Det uppger en regeringskälla i Etiopien till nyhetsbyrån Reuters. Men uppgifterna är inte bekräftade ännu från officiellt håll.

Etiopien har benådat de två svenska journalisterna och de kommer att friges inom kort, skriver alltså nyhetsbyrån Reuters, och hänvisar till en anonym regeringskälla - uppgifter som alltså inte är bekräftade ännu från officiellt håll.

I morgon infaller det etiopiska nyåret och det är en tradition att då frige fångar i Etiopien, runt 1 900 människor tros släppas fria i år, och däribland ska alltså svenskarna finnas, enligt de ännu obekräftade uppgifterna.

I eftermiddag kommer etiopiska myndigheter att hålla en presskonferens om de kommande benådningarna, och eventuellt kommer då mer information om Schibbye och Persson.

Det har länge spekulerats i att de två skulle kunna släppas fria kring det etiopiska nyåret, men när landets mäktiga premiärminister Meles Zenawi dog i förra månaden ökade osäkerheten kring vad som skulle hända.

Formellt är det den etiopiska presidenten som benådar fångar, men det antas styras av den politiska makten kring premiärministern, och Etiopien har just nu ingen formellt utsedd premiärminister. Det har dröjt med utnämningen av den man som väntas ta över, utrikesminister Hailemariam Dessalegn, och frågor om huruvida det pågår en maktkamp kring det fortsatta styret har skapat fler frågetecken kring svenskarnas eventuella benådning.

Schibbye och Persson greps i juli förra året när de tog sig in i den omstridda Ogaden-provinsen i Etiopien, tillsammans med den terrorsitstämplade ONLF-gerillan. De är dömda för att ha tagit sig in landet illegalt och för samröre med terrorister. Den sista punkten förnekar de, deras enda syfte menar de var att arbeta journalistiskt och undersöka det Lundin-anknutna företaget Africa Oils verksamhet i Ogaden.

När de fick sin dom på 11 års fängelse valde de att inte överklaga, utan att i stället vänta på rätt tillfälle att ansöka om nåd.