RUOŦŦA/ Sverige

Klamydia uppmärksammas idag

Idag är det Klamydiamåndagen som är en kampanj för att uppmärksamma sjukdomen. Det innebär att det är enkelt att göra gratis klamydiatester på mottagningar i hela landet, som har öppet för drop-in.

Syftet med dagen är att uppmärksamma och sprida information om klamydia samt uppmuntra och underlätta för provtagning.

– Det är oroande att klamydia fortsätter att öka bland unga. Kondomanvändningen behöver öka och fler unga män behöver testa sig för att vi ska kunna vända trenden. Vi stödjer därför satsningen på Klamydiamåndagen, säger Torsten Berglund, utredare vid Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Den sexuellt överförbara sjukdomen är den vanligaste, anmälningspliktiga,  könssjukdomen i Sverige. 2011 rapporterades omkring 37 300 fall till Smittskyddsinstitutet. 90 procent av de rapporterade fallen var i åldrarna 15 – 29 år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio