Persson och Schibbye vilar ut i annat land

0:57 min

Runt midnatt lyfte planet med Johan Persson och Martin Schibbye från flygplatsen i Addis Abeba. Kjell Persson, pappa till Johan Persson, bekräftar nu för Ekot att journalisterna först kommer att vila ut några dagar i ett annat land.

På ambassaden firade de frigivningen tillsammans med ambassadör Jens Odlander med en pilsner, Janssons frestelse och blåbärsmuffins. Senare åkte de till flygplatsen i Addis Abeba för att åka med ett flyg som lyfte från Etiopien runt midnatt svensk tid. 

– Vi mår jättebra sa Martin Schibbye i telefon inifrån flygplanet till TT:s utsända.

– Att komma ut i friheten var nästan en större chock än att fängslas.

Schibbye tackade alla för det stöd de fått.

– Det har varit som Alvedon.

Exakt vart planet skulle flyga ville Martin Schibbye dock inte säga.

UD:s presschef Anders Jörle bekräftade strax efter midnatt för Ekot att planet verkligen lyft. Även Sveriges ambassadör i Addis Abeba, Jens Odlander, fanns ombord enligt Jörle.

Odlander bekräftade på måndagskvällen för Ekot att Schibbye och Persson mådde bra. Det var tidigare på måndagen som Etiopiens regering meddelade att svenskarna benådats.

– Vad som händer nu vill jag inte prata om. De har sin egen tanke om vad som ska hända, sa Jens Odlander till Ekot.

Utrikesminister Carl Bildt lämnade efter midnatt en skriftlig kommentar till svenskarnas frigivning. Bildt skriver bland annat:

– Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien.

– Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta.

– Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer, skrev Bildt.

Svenskarna greps i Etiopien förra sommaren och dömdes i december förra året till elva års fängelse för bland annat terrorbrott.

– Det känns naturligtvis jättebra att höra att de är där, sa Karin Schibbye, Martin Schibbyes mamma, när hon fick beskedet att sonen släppts ur fängelset och befann sig på det svenska residenset.

Svenskarna framträdde på måndagen i en intervju i etiopisk statlig tv.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument, som kunde ha kostat oss våra liv, säger Martin Schibbye i inslaget.

– Som min kollega säger så var det ett stort misstag, säger Persson.

Martin Schibbye sa vidare:

– Vi befanns skyldiga och vi respekterar det beslutet och vi valde att inte överklaga utan respektera domen och i stället be om nåd vilket vi vet är en lång etiopisk tradition som ges till människor som ber om förlåtelse.

Johan Persson fortsatte:

– Alla kan göra ett misstag. Nu är vi glada att det etiopiska folket och regeringen har godtagit vår ursäkt så vi kan komma hem till våra familjer i Sverige, säger han och avslutar med att säga "stort tack".

Enligt pressmeddelandet från det etiopiska utrikesdepartementet hör Johan Persson och Martin Schibbye till de över 1 950 fångar som har benådats. De övriga kommer att släppas vid en särskild ceremoni, enligt etiopiska UD.

Etiopiska UD skriver att beslutet om benådning togs "medan premiärminister Meles Zenawi fortfarande var i tjänst" som ett led i sedvanliga amnestier kring landets nyårsfirande. Meles avled tidigare i sommar.

Etiopisk lag tillåter benådning när fångar "visat äkta ånger för sina brott och gott uppförande i fängelset," skriver etiopiska UD vidare.

Tobias Johansson, barndomsvän till Johan Persson, säger till Sveriges Radio att det är "fruktansvärt glädjande nyheter".

– Men jag är försiktig tills jag ser Johan framför mig. Det har varit många turer och jag har kastats fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan, säger Tobias Johansson.

Att svenskarna skulle benådas i samband med det etiopiska nyåret, som infaller i morgon, har det spekulerats kring sedan en tid tillbaka. Enligt etiopisk tradition friges fångar vid nyåret. Men först under eftermiddagen i dag kunde det bekräftas från officiellt håll.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps sommaren 2011 sedan de olagligt korsat gränsen till det omstridda etiopiska området Ogaden,  tillsammans med den terroriststämplade ONLF-gerillan.

I december dömdes de för att ha tagit sig in landet illegalt och för samröre med terrorister. Den sista punkten förnekar de, deras enda syfte menar de var att arbeta journalistiskt och undersöka det Lundin-anknutna företaget Africa Oils verksamhet i Ogaden.

När de fick sin dom på elva års fängelse valde de att inte överklaga, för att i stället kunna söka benånding. I februari uppgav premiärminister Meles Zenawi att det fanns möjlighet till benådning om svenskarna bad om ursäkt.

Men den 20 augusti i år dog premiärminister Meles efter en längre tids sjukdom, vilket ökade osäkerheten kring vad som skulle hända med svenskarna, eftersom alla viktiga samtal om en eventuell benådan har förts med premiärministern personligen.

Etiopiens regering leds tills vidare av vice premiärministern och utrikesministern Hailemariam Desalegn, men han har inte formellt utsetts till premiärminister.

Ekot/TT