Bjurholm

De tomma husen värdefulla för kommunen

1:48 min

Nu tar Bjurholm nya tag för att försöka komma åt det faktum att många sitter på hus på landsbygden som de sällan använder. Ett klassiskt problem för landsbygdskommuner som gör det svårare för inflyttare att hitta bra ställen att bo på.

– Det problem vi ser idag det är att vi har dåligt med bostäder, och när vi då vet att det finns hus som står tomma på landsbygden, ute i byarna, så tycker vi det är synd när vi måste säga nej till människor som ringer och vill flytta hit, säger Maria Bahlenberg.

Bjurholm har som mål i sin nya översiktsplan att öka åretruntboendet på landsbygden och då gäller det att komma åt husen. Det kan handla om gamla släktgårdar och föräldrahem som kanske inte används mer än någon vecka per år men som ägarna vill ha kvar. Hus som heller inte skulle ge så mycket pengar vid försäjning.

– Man har haft det här huset, man är uppväxt där och det är skönt att kunna komma dit en vecka per år eller kanske under älgjakten. Men samtidigt är det ju förståelsen för om Bjurholm ska överleva eller om vi ska självdö, säger Maria Bahlenberg.

För det är just de där husen på landet som inflyttarna frågar efter, säger Maria Bahlenberg.

– Är det så att man flyttar från stan eller söderifrån och vill flytta till Bjurholm, så det man vill då det är att få komma ut på landsbygden och få en egen gräsplätt och kanske odla lite morötter och ha ett litet växthus.

Det finns lediga hus till salu i Bjurholm men det är också många hus som står tomma och som kommunen skulle önska kom ut på marknaden.

Bjurholm har tidigare gått ut med brev till fastighetsägare som inte använder husen så ofta med förslaget att dom kanske kunde sälja eller hyra ut. Men det möttes av ett ramaskri. Nu vill kommunen istället med byaföreningarna för att få igång en diskussion grannar emellan om dom här frågorna.

– Det blir ett annat sätt, det blir inte från kommunen utan det kommer från grannarna som vill att byn ska finnas kvar.

Kan det inte bli dålig stämning i byn om man tjatar på grannarna att sälja?

– Jag hoppas att det inte ska bli på det viset utan att man pratar om det på ett snyggt sätt, säger Maria Bahlenberg.