Billström försvarar utvisningar av barn till Italien

2:21 min

Migrationsminister Tobias Billström (M) ser inga problem med de svenska avvisningarna av flyktingbarn till Italien. "Jag tycker att Dublinförordningen är bra som den är. Den gäller tills vidare och den ska också tillämpas", säger Billström.

Ekot har tidigare berättat bland annat om den svårt traumatiserade Ali som skulle skickas tillbaka till Italien, eftersom det var det första EU-landet han kom till. Migrationsminister Tobias Billström tycker att den principen ska gälla.

Dublinförodningen säger alltså att asylskäl ska prövas på flyktingarnas första anhalt i Europa. Hittills i år har över hundra flyktingbarn i Sverige fått beskedet att de ska tillbaka till just Italien.

Samtidigt har 32 barn gått under jorden för att undvika att bli överlämnade dit och många har beskrivit att de råkat illa ut i Italien.Ekot har bland annat berättat om 15-åriga Ali som sagt att han misshandlades av polisen i Italien och att han blev våldtagen i ett flyktingläger.

Pojken har flera gånger försökt ta sitt liv och sydde ihop sin mun när han fick beskedet att han skulle skickas tillbaka till Italien.

Flera frivilligorganisationer har bekräftat att förhållandena är dåliga och nu säger även Barnombudsmannen Fredrik Malmberg att Migrationsverket bör överväga att helt stoppa avvisningarna av barn dit.

– Vi har fått en rad rapporter som tyder på att grundläggande rättigheter inte efterlevs. Det är Migrationsverkets skyldighet att se efter att mottagarförhållandena lever upp till de krav man kan ställa när det gäller mänskliga rättigheter. Gör de inte det måste man som man gjorde i Greklandsfallet för några år sedan, stoppa överföringarna, säger han.

Samtidigt håller politikerna i Europa på att göra förändringar i Dublinförordningen. Sveriges linje har i förhandlingarna varit att det är bra som det är idag att asylskälen prövas i det land som flyktingen först kommer till.

Det är också en linje som migrationsminister Tobias Billström fortsätter att försvara. Han pekar på att Sverige näst efter Tyskland och Frankrike tar emot flest flyktingar i Europa och därmed förstår han inte varför det skulle vara så svårt för Grekland och Italien att ta emot de flyktingar som kommer över Medelhavet i båtar.

– Den där idén om att det skulle vara så otroligt svårt för Grekland och Italien att hantera de här frågorna jämfört med Sverige, den håller inte vid närmare prövning. Det måste finnas solidaritet mellan medlemsstaterna och Dublinförordningen är ett sätt att se till att den solidariteten garanteras. Därför tänker inte regeringen, utöver de förhandlingar som nu pågår, ställa sig bakom att man avskaffar Dublinförordningen. Det är inte aktuellt, säger Billström.