Jönköpings län

Husdjur hotas av brist på blod

1:40 min

Just nu råder det brist på blod till hundar och katter i Jönköpings län. En brist som kan vara skillnaden mellan liv och död för ditt husdjur.

– Härom veckan hade vi en hund som blivit påkörd och stora delar av kroppens blod hade runnit ut i buken så det var livsavgörande för den hunden att det fanns donerat blod, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på djursjukhuset i Jönköping.

Precis som med människor kan hundar och katter vara med om olyckor, olyckor som kan vara så allvarliga att de behöver donerat blod för att överleva.

Men antalet donationer möter inte behovet. På Djursjukhuset i Jönköping är bristen så stor att man tvingas köpa in blod från Göteborg.

Lis-Marie Johansson berättar att den största blodbristen är för hundar. Hon tror inte bristen beror på att folk inte vill låta sina djur donera blod, snarare handlar det om att många inte vet att möjligheten finns.

– Man vet hur mycket man tycker om sin egen hund och att man tycker den ska få blod den dagen det behövs, så folk behöver bli mer medvetna om detta.