Blekinge

Blekingesjukhuset går fortfarande med minus

1:36 min

Trots en skattehöjning på 80 öre och personalnerdragningar dras Blekingesjukhuset fortfarande med underskott.

Men landstingspolitikerna vet inte varför.

– Blekingesjukhuset håller inte sin budget. Vi fick i juli en prognos på 56 miljoner kronor minus, sa landstingsrådet Kalle Sandström (S) efter landstingsstyrelsens sammanträde igår.

Utreda underskottet
Både majoritet och opposition i landstinget var överens om att skicka ärendet med Blekingesjukhusets underskott tillbaka till hälso- och sjukvårdsnämmnden, så att tjänstemännen nu får en månad på sig att i detalj ta reda på vad underskottet beror på.

Det spekulerades i att fler blekingar behövt vård utanför länet eller att medicinerna kostat mer, men det vet man alltså inte med säkerhet.

Kanske ännu större
Och indikationer pekar enligt Kalle Sandström på att underskottet snarare är större än gårdagens preliminära siffra, uppemot 70 miljoner.

Men han var trots det inte orolig, eftersom landstingets totala ekonomi till skillnad från föregående år nu är god, och pekar på ett överskott på 215 miljoner.

Då behövs det inga panikbromsningar eller akutåtgärder som tidigare år.

"Självklart oroad"
Men Nina Edlund, vice gruppledare för Moderaterna, var inte lika lugn.

– Självklart är man oroad, för det är ju aldrig bra om en verksamhet går minus. Det första man måste göra är ju att ta reda på var det försvinner pengar, säger hon.

Carina Melin
carina.melin@sr.se