Fildelare kan bli av med domänadresser

1:58 min

För första gången prövas det i domstol om en domänadress ska förbjudas i Sverige. Det handlar om domänenen p2ptv.se som enligt åklagarna sprider hockey och fotbolls matcher illegalt från tv-kanalen Cmore (tidigare Canal+).

Det här fallet kan bli vägledande och kan göra att fler fildelningssajter kan stoppas på det sättet. Fredrik Ingblad är åklagare som arbetar med frågor som rör upphovsrättbrott på nätet.

– En domänadress kan användas som hjälpmedel i samband med brottslighet som sker via internet. Som jag ser det så är det hjälpmedel på samma sätt som verktyg eller en bil som används i brottslighet och det tycker är rimligt att även verktyg i samband med internetbrottslighet ska kunna förverkas, säger Ingblad.

I Juni fälldes en man i Halmstad tingsrätt för upphovsrättsbrott. Han hade lagt upp sju stycken betaltv-matcher från tv-kanalen Canal +. Bland annat en fotbollmatch mellan AIK och Djurgården 2009.

Domen är nu överklagad. Det här är första fallet någonsin där åklagarna vill se om man även kan förbjuda en svensk domän. Det gör att den som står som ägare av sajten förbjuds att ha den registrerad och det skulle kunna bli ett sätt att komma åt en av de mest omtalade piratsajterna någonsin nämligen Thepriatebay.se.

– Om vi konstaterar att det pågår brottslighet från en internetsajt och den domänadressen används vid den brottsligheten då kommer vi att försöka att förverka den domänadressen, säger åklagare Ingblad.

När vi kontaktar stiftelsen.se som ansvarar för driften av över en miljon domännamn i Sverige, hade de inte hört talas om det här fallet. Elisabet Ekstrand är chefsjurist på .SE.

– Vi har ju en möjlighet i våra villkor att avregistrera ett domännamn men det är inget vi kommer att göra för en det finns en laga kraft vunnen dom, och det finns det inte i det här fallet, säger hon.

Men finns det några problem att man förbjuder domäner på det här sättet?

– Problemet är att det i praktiken inte är så verkningsfullt. Man kan ju flytta ett innehåll till en annat domännamn under en annan topdomän som tillexempel .NU.