musikal

Loa tornado i La cage aux folles på Oscars

Loa Falkman och Suzanne Reuter förenas på scenen med den norske skådespelare Sven Nordin - det gör de i musikalen La cage aux folles på Oscarsteatern i Stockholm. Det handlar om ett homosexuellt par där den ena är dragshowartist. Jan Malmsjö gjorde huvudrollen 1985 i Malmö och efter det har han haft den mest kända låten Vår bästa tid som sitt paradnummer. Hur gick det då i går kväll för Loa Falkman?

Det är ju Loa Falkman som verkligen bär hela föreställningen. Hans timing, hans läckra sätt att säga två saker samtidigt, både med distans och med allvar, både normalt och helt absurt i samma stund och sen förmågan att blixtsnabbt gå från komedi till allvar och sen tillbaka. Loa Falkman är en tornado i en musikal som känns daterad.

1973 hade den premiär i Frankrike och först -96 var den rumsren nog för amerikanarna genom filmen Birdcage med Robin Williams.

Men här i Sverige? After Dark började 1976 och redan 1980 vallfärdade folk till deras show på Hamburger Börs - före det hade svensk TV också visat dem.

Så folks förvåning över att två män lever ihop - ja, det är inget som riktigt kan driva den här musikalen framåt. På Oscars blir det istället lite hetsig fars á la sommarteater och på det nattklubbssprakande plymshow med nio riktigt duktiga manliga dansare som klär sig som kvinnor och allt fyllt med skämt om homosexualitet.

Plus den fantastiska Loa.

La cage aux folles är skriven av Jerry Herrman (musik) och Harvey Fierstein (manus) och regisseras av Peter Dalle. Koreograf och bitr regissör är Roine Söderlundh och arrangör och musikaliskt ansvarig Janne Radesjö.