"De var en belastning för etiopiska regeringen"

6:13 min

Under en längre tid har det spekulerats om att Johan Persson och Martin Schibbye snart skulle släppas fria. Enligt Kjell Persson, Johans pappa, har de vetat under en längre tid att möjligheten om en frisläppning kunde vara nära. Enligt Etiopienexperten Kjetil Tronvoll var de svenska journalisterna en för stor belastning för den etiopiska regeringen.

– I dag är det ju det etiopiska nyåret och då är det ju tradition att släppa fångar fria. Utöver det så förlorade den etiopiska regeringen mer än de vann på att hålla Johan och Martin fängslade, det var grunden. De etiopiska myndigheterna var främst intresserade av att få en fällande dom och att de blev satta i fängelse, detta för att avskräcka andra internationella journalister eller andra som är intresserade av att arbeta illegalt som etiopiska myndigheter uttrycker det.  Och nu har de lyckats med just det, de har vunnit på att varna och avskräcka, säger Tronvoll.

Kjetil Tronvoll menar att den internationella diplomatiska pressen som har varit på Etiopien det senaste året har varit stor och kostsamt för Etiopien.

– Det har varit en viktig del för frisläppandet.  Men en stor förutsättning var att Johan och Martin förhöll sig till de ramarna som benådningsprocessen innebar. Att de tog på sig skulden, att de bad om ursäkt och att de lovade att aldrig göra om det. När de väl hade gjort det så var det upp till de etiopiska myndigheterna att avgöra när det var bäst för dem att släppa dem fria.

Innan frisläppandet i går talade Johan Persson och Martin Schibbye i etiopisk tv. De var väldigt ödmjuka och uttryckte också sin tacksamhet till den etiopiska myndigheten.

– Det var ett stort misstag, det största i mitt liv. Ett misstag som nästan kostade oss livet för att vi tog oss in i Etiopien illegalt och för att vi samarbetade med gerillan ONLF, sa Martin Schibbye till den etiopiske reportern.

Enligt Tronvoll var detta ett strategiskt drag av Persson och Schibbye.

– Det var strategiskt helt rätt av Johan och Martin att tala på det viset. De var bundna till det enligt seden för benådning. Om de hade sagt något annat, så som att visa motvilja mot regeringen, så hade de kunnat åka raka vägen in i fängelset igen.

Ekot/P1-morgon