Tisdagens VM-kval

Kvalspelet i Europa fortsätter på tisdagskvällen. Sverige är ett av de lag som går in i kvalspelet, så även de regerande mästarna Spanien. Kvällens hetaste match spelas i Bryssel, där Belgien tar emot Kroatien.

Grupp A
Tisdagens matcher: Belgien-Kroatien, Serbien-Wales, Skottland-Makedonien.
Kommentar: Härlig toppmatch, kanske det häftigaste mötet av alla den här kvällen, mellan Belgien och Kroatien i Bryssel. Båda lagen vann sina första matcher, Kroatien mot Montenegro och Belgien borta mot Wales. Kan kroaterna plocka en poäng här har de redan nu skaffat sig ett övertag i gruppen.

Serbien fick bara 0-0 borta mot Skottland i första matchen, men lär slå Wales på hemmaplan.

Grupp B
Tisdagens matcher: Bulgarien-Armenien, Italien-Malta.
Kommentar: Den här gruppen kommer att bli en rysare, kan man utlova redan nu. Danmark-Tjeckien slutade 0-0 på Parken i lördags, Italien fick bara 2-2 borta mot Bulgarien. På tisdagen möter Italien Malta på hemmaplan, här lär det bli tre poäng för Prandellis lag.

Grupp C
Tisdagens matcher: Sverige-Kazakstan, Österrike-Tyskland.
Kommentar: Irland slog Kazakstan med 2-1, båda målen kom i slutet av matchen. Sunderlands James McClean twittrade efter matchen att han var förbannad för att han inte fick spela, och tyckte det var ”pinsamt” att man inte vann mer komfortabelt… Det verkar råda viss osämja i det irländska laget.

Tyskland slog enkelt Färöarna med 3-0 i fredags. Nu väntar Österrike på bortaplan, en betydligt tuffare uppgift.

Löws lag har ju ifrågasatts på hemmaplan, efter misslyckandet i EM och förlusten i träningsmatchen mot Argentina tidigare i höstas.

Österrike har ett spännande lag, där många av spelarna till vardags spelar i tyska Bundesliga. Lagen möttes även i kvalet till EM 2012, då vann tyskarna båda matcherna.

Grupp D
Tisdagens matcher: Rumänien-Andorra, Turkiet-Estland, Ungern-Holland.
Kommentar: ”Nya Holland” fick en bra start på kvalet, 2-0 mot Turkiet i fredags. Nu knepig uppgift, Ungern borta. Holländarna vann som bekant båda mötena mot ungrarna i EM-kvalet, i samma grupp som Sverige.

Turkiet går för tre poäng mot Estland, men glöm inte bort att esterna tog sig till play off-spel i EM-kvalet.

Grupp E
Tisdagens matcher: Cypern-Island, Norge-Slovenien, Schweiz-Albanien.  
Kommentar: Vilken skräll i fredags av Island, som helt välförtjänt slog Norge i premiärmatchen med 2-0! Kan man följa upp det med seger i bortamatchen mot Cypern? Tidigare har islänningarna haft svårt att hålla jämnhet över ett helt kvalspel.
Norge i sin tur, är nu närmast piskade att vinna hemma mot Slovenien.

Grupp F
Tisdagens matcher: Israel-Ryssland, Nordirland-Luxemburg, Portugal-Azerbajdzjan.
Kommentar: Portugal hade i första matchen problem borta mot Luxemburg! Man hamnade i underläge, och gjorde 2-1 först  i andra halvlek. Bedrövligt. Portugiserna, som brukar gå långt i slutspelen, har ju en vana av knepigheter i kvalen.
Ryssarna möter Israel borta, en match där det krävs tre poäng, inte helt enkelt kanske. Israel brukar stå för en och annan skräll, men inte nå hela vägen fram i kvalspel.

Grupp G
Tisdagens matcher: Bosnien/Hercegovina-Lettland, Slovakien-Liechtenstein, Grekland-Litauen.
Kommentar: Slovakien tappade poäng mot Litauen i fredags och det är inte helt enkelt att besegra varken Lettland och Litauen, som nog kommer att ställa till problem för inte bara Slovakien utan också Bosnien och Grekland som båda uttalat siktar mot VM.

Den här gruppen kan bli riktigt härlig oviss, jämn och oförutsägbar.

Grupp H
Tisdagens matcher: England-Ukraina, Polen-Moldavien, San Marino-Montenegro.
Kommentar: Enkelt för engelsmännen i Chisinau, 5-0 borta mot Moldavien. Nu väntar Ukraina på Wembley. Minns att lagen möttes i EM, då vann England men ukrainarna har definitivt potential att plocka poäng här.

Grupp I
Tisdagens matcher: Georgien-Spanien, Frankrike-Vitryssland.
Kommentar: Spanien går in i kvalet med bortamatch mot Georgien, vilket hade kunnat vara en svår bortamatch för nästan alla landslag i hela världen. Men knappast för Spanien. 

Fransmännen som mycket knappt slog Finland i första matchen efter en skral insats, tar emot Vitryssland på hemmaplan. "Les Bleus" brukar inte få med sig publiken på Stade de France, återstår att se vad det blir för mottagande i kväll.

(11 sep)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se