Kronoberg

Barn ska stöttas när föräldrar mår dåligt

1:44 min

Idag har landstinget en inspiration- och kunskapsdag för att uppmärksamma barn som har anhöriga inom vuxenpsykiatrin. Vi har träffat Eva, en 21-årig tjej från länet som har vuxit upp med en förälder som har mått dåligt.

 – Min pappa kunde ligga på soffan efter jobbet och vara full. Jag trodde att alla hade det så, men sedan började man inse att det inte var så, berättar hon, berättar Eva, som i själva verket heter något annat eftersom hon vill vara anonym.

Eva berättar att hon var 13 år gammal när hon förstod att hennes pappa hade allvarliga problem. Men hon visste inte då vart hon kunde vända sig och vem hon kunde fråga om hjälp. Hennes familj pratade inte om problemet och de försökte undvika att det blev jobbig stämning.

– Jag tror att vi på något sätt hjälpte vår pappa att vara alkolist för vi städade upp när han hade druckit så att mamma inte skulle märka det.

Svårt att få rätt hjälp
Till slut tog familjen kontakt med vuxenpsykiatrin i Växjö. Eva säger att det tog många år innan de fick rätt sorts hjälp.

– Jag gick själv och pratade om det och sedan gick min pappa där också, men det hjälpte inte utan det var först när vi fick hjälp alla samtidigt som det blev en förändring, säger hon.

Då var Eva 19 år. En kurator hade samtal med hela familjen för att öppna kommunikationen, och prata om hur alkoholismen påverkade alla i familjen och varför Evas pappa drack. Eva säger att familjen mår bättre idag och att hjälpen har fungerat.

Barnen ska vara i fokus
Inom vuxenpsykiatrin har landstinget satsat på att öka kunskapen och bygga upp en organisation med patienternas barn i fokus.

– Vi vet om att de här barnen växer upp i utsatta miljöer. De är riskzonsbarn för att utveckla psykisk ohälsa och andra sociala problem. Det är därför det är så viktigt att vi tillsammans med andra aktörer, skola och socialtjänst stöttar upp, säger Tina Svanbring, kurator och samordnare för Föräldrar- och barnnätverket på vuxenpsykiatrin.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se